Šodien, 11. februārī, visā pasaulē atzīmē Starptautisko dienu sievietēm un meitenēm zinātnē, ko 2015. gadā iedibināja Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Ģenerālā asambleja. Lai gan globālā sabiedrība ir pielikusi daudz pūļu, lai iedvesmotu un iesaistītu sievietes un meitenes zinātnē un panāktu dzimumu līdztiesību, tomēr joprojām viņu līdzdalība šajā jomā nav pilnīga. Šī gada tēma ir “Taisnīgums, daudzveidība un iekļaušana: ūdens mūs vieno”.

Saskaņā ar ANO Sieviešu organizācijas (UN Women) sniegto informāciju, pasaulē tikai 33 procenti zinātnieku ir sievietes, viņām pētniecībā tiek piešķirts mazāks finansējums nekā vīriešiem, ir mazāka iespēja tikt pie paaugstinājuma. Savukārt Eiropas Savienībā, saskaņā ar Eurostat 2018. gada datiem, sieviešu īpatsvars zinātnē ir lielāks – vidēji 41% (Latvijā – 52%), tomēr jāņem vērā, ka šo skaitli veido sieviešu īpatsvars humanitārajās, sociālajās un veselības aprūpes zinātnēs. Lai arī Latvijā augstākās izglītības studentu skaitā biežāk ir sievietes, tomēr inženierzinātņu un dabaszinātņu jomas studiju programmās pārsvarā izvēlas studēt vīrieši. Saskaņā ar Latvijas statistikas portālā atrodamo informāciju, kopumā 2020. gadā Latvijas augstākās izglītības iestādēs grādu vai kvalifikāciju ieguva 14 525 personas, no kurām 65,4 % bija sievietes. Savukārt zinātnes un tehnisko jomu (dabaszinātnes, matemātika, IT, inženierzinātnes, ražošana un būvniecība) absolventu īpatsvarā tikai gandrīz trešā daļa (30,0 %) ir absolventes sievietes.

2022. gada janvārī LU CFI ir apstiprināts dzimumu līdztiesības kodekss, kura mērķis nodrošināt integrētu, mērķtiecīgu un efektīvu institucionālo politiku, kas sekmē sieviešu un vīriešu vienlīdzīgu tiesību un iespēju īstenošanu.

Šai dienai par godu, mūsu darbinieku, radinieku un bērnudārza grupiņas “Pērlītes” bērni atsaucās uz EUROfusion konsorcija aicinājumu atzīmēt šo dienu, iesniedzot zīmējumus par tēmu “Sieviete zinātnē”.

Vairāk par ANO iedibināto Sieviešu un meiteņu dienu zinātnē lasi šeit.

Dalīties