Latvijas Radio 1 raidījumā “Zināmais nezināmajā” 1. februārī saruna par enerģijas avotiem nākotnē un kodolenerģijas izmantošanu.

Enerģētikas krīze Eiropā radījusi karstas diskusijas. Eiropas Komisija izteikusi priekšlikumu kodolenerģiju un dabasgāzi tomēr iekļaut ilgtspējīgo investīciju sarakstā, taču pret to iestājas Eiropas vides birojs. Kādus ieguvumus un kādus riskus rada atomelektrostaciju darbība un vai kodolsintēze, kas šobrīd vēl ir izpētes procesā, varētu mazināt potenciālos draudus, raidījumā Zināmais nezināmajā vērtē valsts emeritētais profesors, kodolfiziķis Oļģerts Dumbrājs, Rīgas Tehniskās universitātes Vides aizsardzības un siltumsistēmu institūta vadošais pētnieks Dzintars Jaunzems un biedrības "Zaļā brīvība" pārstāve, enerģētikas un klimata eksperte Krista Pētersone.

Oļģerts Dumbrājs ilgu laiku ir  nodarbojies ar  elementārdaļiņu un kodolfizikas pētniecību un no  2005. gada strādā mūsu institūtā Pašorganizēto sistēmu kinētikas laboratorijā.

Raidījumā Oļgerts izsakās par Eiropas nevienprātību un brīžiem arī liekulību jautājumos par kodolenerģijas izmantošanu, kā arī par kodolsintēzi, kuras komerciāla izmantošana viņa skatījumā tomēr vēl ir tālā nākotnē.

 

Raidījuma ieraksts

Dalīties