Foto: Toms Grīnbergs, LU arhīvs

31. janvāra “Zinātnes Vēstnesī” ir publicēta mūsu institūta zinātnieces, LZA korespondētājlocekles Līgas Grīnbergas un LZA akadēmiķa Jāņa Klepera saruna. Līga saņēma Artura Balklava vārdbalvu par izciliem sasniegumiem zinātnes popularizēšanā.

Sarunā Līga pastāsta par to kā pēc vidusskolas iestājusies Latvijas universitātes fiziķos, kā uzsākusi darbu LU CFI  un sākusi nodarboties ar zinātnes popularizēšanu. Pirmie pētījumi bija saistīti ar “e-deguniem”; ar olfaktometrijas zinātni un deguna mākslīgajiem aizvietotājiem iznāca darboties septiņus gadus. Šajā laikā aizsākās pieredzes uzkrāšana ārvalstu komandējumos – vispirms uz Lietuvu, vēlāk arī citām Eiropas valstīm. Pieminēšanas vērts ir pirmais mēģinājums starptautisku konferenču organizēšanā – Līga bija 10th International Symposium on Olfaction and Electronic Nose, ISOEN, atbildīgā sekretāre un organizatore  2003. gadā.

2003. gadā iestājoties doktorantūrā, pētījuma tēma bija saistīta ar ūdeņraža enerģētiku, radās espēja pievienoties starptautiskam ziemeļvalstu finansētam doktorantūras projektam NORSTORE par jaunu materiālu izstrādi un pētniecību ūdeņraža uzglabāšanai. Pētījumu rezultāti tika ziņoti vietējās un starptautiskās konferencēs, apkopoti vairāk nekā 10 publikācijās, daudzos konferenču ziņojumos un promocijas darbs tika aizstāvēts 2007. gadā. Šajā gadā Līgai tika piešķirta arī L’Oréal balva “Sievietēm zinātnē”.

Arī turpmākajos gados Līga turpināja popularizēt zinātni, darbojoties žurnāla “Terra” redkolēģijā, pārstāvot fizikas nozari, piedaloties dažādās izstādēs, ir bijusi pasākuma “Saules kausa” iniciatore un īstenotāja 2008.–2019. gadā. Kopš institūts uzsāka “Apvārsnis 2020” projektu CAMART², viņa ir kļuvusi par institūta jaunizveidotās struktūrvienības Informācijas un komunikāciju daļas vadītāju.

Līga uzskata, ka Latvijas zinātnei ir ar ko lepoties, un par to vajag runāt, stāstīt un rādīt. Atzīstama ir Latvijas Zinātņu akadēmijas iniciatīva ne tikai nominēt nozīmīgākos zinātnes sasniegumus, bet arī tos parādīt visai Latvijai plašsaziņas līdzekļu sižetos. Zinātne ir ļoti svarīga nācijas attīstībai – gan ekonomiskajā, gan kultūras ziņā. Un ļoti svarīgi ir bērniem mācīt pašiem domāt, izprast lietu un procesu būtību.

Pilns raksts: https://www.lza.lv/images/Zinatnes-vestnesis/2022/ZV_01_2022.pdf

Rīta Panorāmas sižets: https://ltv.lsm.lv/lv/raksts/07.02.2022-no-elektroniska-deguna-lidz-komunikacijai.id251882

Dalīties