Šogad palielināts zinātnes institūtu bāzes finansējums un tā pārdalē lielāks uzsvars būs uz sasniegtajiem rezultātiem. Institūti pozitīvi vērtē atbalsta piesaisti pētniecības rezultātiem, bet vienlaikus norāda uz joprojām zemo valsts atbalstu zinātnes attīstībai Latvijā, kas saglabājas zem 1% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Izglītības un zinātnes ministrijas budžetā šogad zinātnei paredzēts atbalsts vairāk nekā 61 miljona eiro apmērā. Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta pārstāvis Jānis Paiders norāda, ka no tiem aptuveni 35 miljoni eiro ieplānoti zinātnes bāzes finansējumam, kas ir par 7,6 miljoniem vairāk nekā iepriekš.

Paiders skaidro, ka sasniegtie rezultāti zinātnē ir spēja piesaistīt gan ārēju, gan valsts budžeta finansējumu pētniecības prātu konkursos. Tā arī ir spēja sadarboties ar uzņēmējdarbības sektoru – uzņēmumiem gan Latvijā, gan ārzemēs, un nedaudz mazāks, bet arī rezultāts – spēja no izstrādātā intelektuālā īpašuma gūt ieņēmumus, kas vairāk saistīts Latvijā ar lauksaimniecības sektoram ar dažādām reģistrētajām augu, mežu un citām šķirnēm. Otra rezultātu daļa zinātnē ir zinātniskās publikācijas. Ja iepriekšējā formulā ir spēja iekļūt zinātniskajos žurnālos un lielajās datubāzēs, tad šobrīd mēs esam tajā stadijā, kur publikācijas varam dažādi gradēt un lielāku atbalstu sniegt augsta līmeņa izcilām publikācijām.

Latvijas Zinātņu akadēmijas vadītājs Ivars Kalviņš uzskata, ka līdz šim bāzes finansējums zinātnē nav stimulējis attīstību, jo zinātnieku sasniegtie rezultāti nebija noteicoši. Tāpat daļā gadījumu,  iespējams, institūcijas, kurās strādāja mazāk pētnieku, bet efektīvāk, saņēma zemāku atbalstu.

Savas domas par zinātnes finansējumu izsaka vairāku zinātnisko institūtu pārstāvji. Latvijas Radio raidījuma ieraksts: https://www.lsm.lv/raksts/zinas/latvija/sogad-aug-bazes-finansejums-zinatne-naudas-pardale-lielaks-uzsvars-uz-sasniegto.a437197/

Dalīties