Foto — Ieva Salmane

Turpinās LZA laikrakstā “Zinātnes Vēstnesis” iedibinātā jaunā iniciatīva – sarunu cikls “LZA jubilejas sarunas”, kurā tiek atspoguļoti akadēmiķu dzīves stāsti un mūsu izcilāko zinātnieku sasniegumi. Decembra numurā ir publicēta saruna ar vienu no citētākajiem Latvijas fiziķiem pasaulē, akadēmiķi Linardu Skuju.

Sarunas sākumā Linards stāsta par ģimeni, tās nozīmi akadēmiskās karjeras izvēlē un zinātnieku iespējām bijušajā Padomju savienībā  kaut nedaudz palūkoties aiz “dzels priekškara”.

Izvēlētais zinātnieka ceļš ir bijis panākumiem bagāts - Humbolta stipendija, darbs dažādos pasaules institūtos un universitātēs, Edgara Siliņa un Ministru kabineta balvas, Lielā medaļa u.c. Kā pirmo sasniegumu var atzīmēt Humbolta fonda atbalstu darbam Vācijā. Pēc šīs nokļūšanas starptautiskajā apritē, tālākais ceļš jau ir bijis vieglāks, bet tāpat atkarīgs no daudzām nejaušībām.

Par ļoti ražīgu laiku zinātnieks uzskata 90-to gadu beigas un 21. gadsimta sākumu, kad bija jākārto salīdzinoši maz birokrātiskās  formalitātes un varēja nodoties tieši zinātniskajam darbam.

Sarunas noslēgumā Linarda Skujas vēlējums LZA: Atjaunotni, atbalstu, uzticēšanos!

 

Pilns sarunas teksts

Dalīties