Valsts kontrole ir sagatavojusi revīzijas ziņojumu par Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) darbības efektivitāti un atbilstību normatīvo aktu prasībām, izstrādājot un organizējot valsts zinātnes politikas īstenošanu. IZM saka paldies Valsts kontrolei par paveikto darbu un ir pārliecināta, ka rekomendācijas palīdzēs veidot patiesi efektīvu zinātnes politikas ieviešanas un finansēšanas pārvaldības sistēmu.

Pēdējo piecu gadu laikā ir paveikts būtisks darbs pie sistēmas pilnveides kopumā un īstenotas vairākas nozīmīgas iniciatīvas, piemēram, pilnveidots zinātnes bāzes finansējuma aprēķins, ieviesta fundamentālo un lietišķo pētījumu projektu (FLPP) un valsts pētījumu programmu (VPP) neatkarīga starptautiska zinātniskā ekspertīze, ieviests cikliskais zinātnisko institūciju starptautiskais novērtējums, nodrošināts starptautiski salīdzināms Latvijas zinātnes rezultātu monitorings Viedās specializācijas stratēģijas (RIS3) ietvaros.

Latvijai pēdējos gados ir bijuši arī ļoti augsti rezultāti pētniecības ietvarpgroammā “Apvārsnis 2020”, piesaistot vairāk nekā 110 milj. eiro lielu finansējumu ietvarpgrorammas projektu konkursos, kas pārsniedz iepriekšējās trijās pētniecības ietvarprogrammās kopā iegūto rezultātu. Latvija arī kā asociētā dalībvalsts sekmīgi darbojas Eiropas Kosmosa aģentūrā (EKA) kopš 2020. gada jūnija un Eiropas Kodolpētījumu organizācijā (CERN) kopš 2021. gada augusta.

Vairāk informācijas

Dalīties