Līdz ar oficiālā granta līguma parakstīšanu, EUROfusion konsorcijs ir gatavs īstenot jaunu visaptverošu pieeju kodolsintēzes enerģijas attīstībai.

15. decembrī EUROfusion parakstīja granta līgumu saskaņā ar Eiropas pamatprogrammas Horizon Europe īstenošanu. Saskaņā ar jauno granta līgumu EUROfusion vadīs un integrēs Eiropas zinātniskos pētījumus visaptverošā pētniecības un attīstības programmā, lai īstenotu kodolsintēzes enerģijas projektu. EUROfusion izvirzīs mērķus un iepazīstinās ar sasniegumiem klātienes pasākumā 2022. gada sākumā.

Kodolsintēzes enerģijai ir potenciāls ražot ilgtspējīgu siltumenerģiju un elektroenerģiju ar zemu oglekļa emisiju. Enerģijas ieguve notiek ar kompaktas iekārtas palīdzību, izmantojot tādu pašu procesu, kā notiek enerģijas ražošana uz Saules. Nākotnes kodolsintēzes enerģija papildinātu atjaunojamo saules un vēja enerģiju (kombinācijā ar uzglabāšanu), kaut šie procesi pašlaik ir izstrādes stadijā, un nodrošinātu tīras pamatslodzes enerģijas ražošanu no bagātīgi pieejamiem atjaunojamiem avotiem.

Lai īstenotu kodolsintēzes projektu, EUROfusion konsorcijs apvieno 4800 zinātniekus no 30 dalībinstitūcijām un 152 asociētajām organizācijām no visas Eiropas, tostarp Apvienotās Karalistes, Šveices un Ukrainas. Kopā šie pētnieki ir izveidojuši mērķtiecīgu pētniecības programmu, kuras pamatā ir Eiropas kodolsintēzes enerģijas ceļvedis. Kodolsintēzes pētniecības un attīstības ceļvedis ir visplašākais pasaulē, un tajā ir izklāstīti kodolsintēzes enerģijas zinātniskie un tehnoloģiskie izaicinājumi.

Inovācijas, pētniecības, kultūras, izglītības un jaunatnes komisāre Marija Gabriela:

“Apsveicu EUROfusion konsorciju ar jaunā granta līguma parakstīšanu un novēlu jums veiksmi, īstenojot ES kodolsintēzes pētniecības programmu 2021.–2025. gadam. Tas nostiprina Eiropas kodolsintēzes pētniecības kopienas un Eiropas Komisijas ciešo sadarbību Euratom programmas ietvaros. Pēdējie septiņi gadi ir pierādījuši šīs partnerības efektivitāti, un no šī brīža līdz 2025. gada beigām EUROfusion programmai ir jābalstās uz šīm zināšanām un jāvirzās uz priekšu visās jomās, jo īpaši atbalstot Starptautiskā eksperimentālā kodoltermiskā reaktora (International Thermonuclear Experimental Reactor, ITER) projektu.”

Tonijs Donnē, EUROfusion programmas vadītājs:

“Eiropas kodolsintēzes kopiena ir viena no lielākajām šajā jomā, un tai ir nepieciešama kapacitāte, lai panāktu kodolsintēzes sasniegumus – strādājot kopā, mēs varam veidot nākotni. Kopš EUROfusion izveidošanas 2014. gadā, kodolsintēzes pētniecības un attīstības programma ir kļuvusi ievērojami koordinētāka. Eiropas kodolsintēzes enerģijas ceļvedis tiek izmantots, lai definētu pētniecības prioritātes, kuras ir būtiskas, lai koncentrētu resursus uz kritiskajiem izaicinājumiem ceļā uz kodolsintēzes spēkstaciju.”

Ambrodžo Fasoli, EUROfusion Ģenerālās asamblejas priekšsēdētājs:

Horizon Europe ietvaros EUROfusion izgudroja sevi no jauna, lai kļūtu par vispilnīgāko, visaptverošāko kodolsintēzes pētniecības un attīstības programmu pasaulē. Neatkarīgi no tā, vai sniedzam zinātnisko atbalstu un gatavojamies ITER, vai arī strādājam pie Eiropas demonstrācijas kodolsintēzes spēkstacijas izveides, mūsu mērķis ir noteikt būtiskākās problēmas ceļā uz kodolsintēzi un pēc tam tās atrisināt, izmantojot integrētu sistemātisku pieeju.”

Dalīties