Ik gadu 10. novembrī atzīmē Pasaules zinātnes dienu mieram un attīstībai, lai uzsvērtu zinātnes nozīmi un iesaistītu plašāku sabiedrību dialogā par un ap jaunumiem zinātnē, kā arī lai uzsvērtu zinātnes nozīmi mūsu ikdienas dzīvē.

Mūsu Institūta direktors Andris Anspoks: “Apsveicu visus Zinātnes dienā mieram un attīstībai! Šis ir labs brīdis vēlreiz padomāt - kā padarīt dzīvi labāku ar zinātnes palīdzību. Šogad man gribētos tam pievienot vēl vienu izaicinājumu - kā panākt, to, ka zinātnes balsī ieklausās, tai tic un to ņem vērā. Degsme virza progresu!”

Pasaules zinātnes dienas mieram un attīstībai mērķis ir stiprināt sabiedrības izpratni par zinātnes lomu miermīlīgā un ilgtspējīgā sabiedrībā; veicināt valstu un starptautisko solidaritāti kopīgai zinātnei; atjaunot valstu un starptautisko apņemšanos izmantot zinātni sabiedrības labā; pievērst uzmanību problēmām, ar kurām saskaras zinātne.

Šogad Pasaules zinātnes dienu mieram un attīstībai atzīmē jau 20 reizi. Apzinoties, ka klimata pārmaiņas kļūst par nopietnu draudu ne vien planētai, bet arī miljardiem cilvēku dzīvībām, šogad Apvienoto Nāciju Organizācija uzsver klimata pārmaiņām gatavu kopienu veidošanas nozīmi. Mērķis ir tuvināt zinātni sabiedrībai, izceļot galvenos zinātniskos aspektus un iespējamos zinātnes, tehnoloģiju un inovāciju piedāvātos risinājumus lielākajām globālajām problēmām, ar kurām šodien saskaras sabiedrība klimata pārmaiņu ēnā.

Dalīties