Pētniecības un inovāciju darbs noritēs starptautiskā projektā “Siltuma zudumu pārstrāde, lietojot nanofluidikas kanālus: progress termālās enerģijas pārvēršanā elektriskajā – TRANSLATE”. Projekts tiek īstenots programmā “Apvārsnis 2020 FET Open”.

Pieaugošais enerģijas patēriņš, izsīkstošie dabas resursi, klimata pārmaiņas un gaisa kvalitātes pasliktināšanās – tās ir vienas no lielākajām ekonomiskajām un sociālajām cilvēces problēmām, kas jārisina mūsdienās. Tajā pašā laikā siltuma zudumi veido līdz pat 70% no kopējā saražotā enerģijas apjoma.

Inovatīvus risinājumus šai problēmai meklēs projekta TRANSLATE dalībnieku apvienība jeb konsorcijs – Korkas Universitātes koledža no Īrijas, LU, Darmštates Tehniskā universitāte no Vācijas un partneruzņēmums “Cidete Ingenieros Sociedad” no Spānijas. Projekta sagatavošanā un īstenošanā ĶFI cieši sadarbojas ar mūsu institūtu.

Galvenā TRANSLATE ideja balstās uz Darmštates Tehniskās universitātes teorētisko pētījumu, kurš parādīja, ka elektrolīta jonu kustība kanālos, kuru šķērsgriezums ir daži nanometri un starp kuru galiem ir temperatūras starpība (t.s. nanofluidika), ir daudz efektīvāka par jebkuru no eksistējošajām termoelektriskām ierīcēm. Projekta konsorcijs ir apņēmies eksperimentāli pārbaudīt šo teoriju un izstrādāt principiāli jaunu nanofluidikas ierīci, kurā elektrolītu jonu plūsma caur nanokanāliem, izveidotiem no plaši pieejamiem un videi draudzīgiem materiāliem, piemēram, silīcija vai alumīnija oksīda, radītu stabilu un pietiekami jaudīgu elektrisku strāvu, kuru var uzkrāt bateriju tipa šūnās pat tad, kad temperatūru starpība ir daži grādi.

 

Alma Mater jaunākais numurs

Dalīties