2. novembra Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju apakškomisijas  sēdē ar prezentāciju “Par Latvijas zinātnes ieguvumiem 2021. gadā, izmantojot CERN asociētās dalībvalsts statusu” uzstājās IZM Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktors Dmitrijs Stepanovs un RTU Augstas enerģijas daļiņu fizikas un paātrinātāju tehnoloģiju centra direktors Kārlis Dreimanis.

D. Stepanovs uzsvēra, ka CERN attīsta izcilu zinātni un ir viens no pasaules prestižākajiem un izcilākajiem pētniecības centriem, kas darbojas tādās jomās kā augstas enerģijas daļiņu pētījumi, enerģētika, medicīna, jaunie materiāli, informācijas tehnoloģijas, paātrinātāju tehnoloģijas. Īpaši tika minēta CERN sasaiste ar zinātnes politikas mērķiem, kur Latvijas virzība uz zinātnes izcilību nav iedomāja bez cilvēkkapitāla attīstības zinātnē un starptautiskas sadarbības. Pēdējo trīs gadu laikā ir izteikti pieaugusi Latvijas dalība Eiropas un pasaules mēroga pētniecības konsorcijos un tīklos, kā rezultātā ir strauji pieaudzis zinātnisko koppublikāciju skaits ar ārvalstu zinātniekiem.

D. Stepanovs informēja par jau esošo sadarbību ar CERN – valsts pētījumu programmu „Augstas enerģijas fizika un paātrinātāju tehnoloģijas” (īsteno RTU, LU, LU CFI) un CERN dalības tiešo sasaisti ar nozaru pētījumu programmām RIS3 jomās (sadarbībā ar Ekonomikas ministriju un LIAA) tādās tēmās kā enerģētika, materiāli, IT un inženiertehniskie risinājumi, un nākotnes perspektīvā – veselības nozarē, piemēram, protonu terapijā vēža ārstēšanai.

 

Vairāk informācijas

Dalīties