LR1 27. oktobra raidījumā  mūsu institūta vadošā pētniece Māra Reinfelde stāsta par hologrammām, kuras pielietojumu radušas gan izklaides industrijā, gan naudas zīmju aizsardzībā un joprojām ir pētnieku interešu objekts.

Māra stāsta par to kā radās hologrammas un kādi parametri ir būtiski hologrammu veidošanā. Tāpat viņa izgaismo mītus, jo ne viss, ko esam pieraduši uzskatīt ar hologrammu, tāds arī ir. Ja pagājušā gadsimta 90. gadu sākumā Latvijā bija īsts hologrammu bums, tostarp hologrāfisko uzlīmju ražošana, tad šobrīd tāds pieprasījums pēc uzlīmēm vairs nav, taču tās var izmantot kā atraktīvus attēlus vai kā aizsardzības mehānismu dokumentiem.

Vēl līdztekus materiālu īpašību izpētei institūts sniedzis iespēju ierakstīt hologrāfiskos attēlus un tādā veidā iepazīt gaismas viļņu dabu skolēniemir ticis izstrādāts arī diplomdarbs par hologrammām Latvijas Mākslas akadēmijā, tāpat institūta veidota hologramma savulaik pat bijusi daļa no Venēcijas biennāles. Kā redzams, fizika pārkāpj savas robežas un nonāk saskarē ar mākslu, bet pētnieki citviet pasaulē ar hologrammu palīdzību attīsta aizvien drosmīgākas idejas, piemēram, par telpiskiem televizoru un telefonu ekrāniem.

 

Pilns raidījuma ieraksts

 

Dalīties