Mans mērķis ir panākt, lai pēc pieciem gadiem Institūts būtu vēl spēcīgāks. Ir ļoti svarīgi nodrošināt Institūta zinātnisko ideju un inovāciju attīstību, kuru izaugsmes atslēga ir arvien lielāka starptautiskā sadarbība. Mums jākļūst par tādu izcilības centru, par kuru ikkatrs varētu teikt – Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūts ir izcila vieta zinātnei un inovācijām.

Ir jau daudz kas sasniegts līdz šim, tomēr mēs varam vēl mācīties no veiksmīgākajiem piemēriem gan Latvijā, gan Eiropā, veicinot dinamisku izaugsmi katrā ar Institūtu saistītajā jomā, šajā procesā izmantojot visas iespējas un izveidojot saliedētu, uz rezultātu orientētu administrācijas darbu.

Pamatojoties uz Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta (LU CFI) Zinātniskās padomes 2021. gada 24. septembra protokolu Nr. 10, šā gada 25. oktobrī LU Senāts vienbalsīgi LU CFI direktora amatā apstiprināja līdzšinējo LU CFI direktora vietnieku inovāciju jomā un EXAFS spektroskopijas laboratorijas vadošo pētnieku Dr.phys. Andri Anspoku, kurš amatā stāsies 1. novembrī.

Direktora darba stratēģijā ietvertas vairākas nozīmīgas darbības sfēras, kā vienu no svarīgākajām minot LU CFI zinātnes attīstības programmas ieviešanu. Programma paredz sekmēt attīstību tādos jaunos un perspektīvos virzienos kā mikrofluīdika, fotonika un kvantu tehnoloģijas, kā arī stiprināt zinātnisko izcilību ieguvušās pētnieciskās jomas cietvielu teorijā, spektroskopijā, plāno kārtiņu un organisko materiālu pētniecībā. Starptautiskās sadarbības kontekstā ir uzsvērta nepieciešamība turpināt veiksmīgi iesāktās “scientist-to-scientist” tīkla aktivitātes ar CAMART² sadarbības partneriem, tās paplašinot pārējās Eiropas un Izraēlas virzienā, kā arī uzturot un stiprinot esošās sadarbības iestrādes.

Kā vēl viens risināms uzdevums ir būtiski palielināt komercieņēmumu apjomu, lai tas tuvotos 20% no Institūta kopējiem ieņēmumiem. Šim nolūkam jau izveidota MATERIZE platforma, kuras komanda strādā ar industrijas partneru piesaisti, inovāciju attīstību, tehnoloģiju pārnesi, tai skaitā patentu pārvaldību, sniedzot būtisku ieguldījumu mērķa īstenošanā.

Institūta ilgtspējīgas attīstības nodrošināšanai ievērojama loma ir studentu, īpaši doktorantu un jauno zinātnieku, piesaistei un mobilitātei, dodot iespēju iepazīt darbu tādās institūcijās, kas ir līderes savās jomās. Līdzvērtīgi nozīmīga ir ārzemju studentu un pēcdoktorantu plūsma uz LU CFI, darbinieku izaugsmes un karjeras attīstība, kā arī personāla attīstības procesu pilnveidošana. Jaunā direktora plānā ir sadarbības stiprināšana ar lielākajām Latvijas universitātēm - LU un RTU, kas dotu iespēju izskolot jauno studentu paaudzi, piedāvājot LU CFI zinātnisko kompetenci un infrastruktūru, kā izcilu bāzi studiju procesa realizācijai un kvalifikācijas darbu izstrādei.

Direktors Dr.phys. Andris Anspoks norāda: “Degsme virza progresu!”

Dalīties