Laikraksta “Zinātnes Vēstnesis” 27. septembra numurā ir ievietota intervija ar mūsu institūta Cietvielu elektronisko struktūru datormodelēšanas laboratorijas vadošo pētnieku, akadēmiķi Robertu Eglīti. Sarunas gaitā Roberts stāsta par saviem pētījumiem un svarīgākajiem brīžiem zinātnes karjerā. Viņš ir darbojos pēcdoktorantūras programmā Vācijā, strādājis Singapūrā, Vācijā un ASV.  Pēdējā laikā pētījumi saistīti ar jauna tipa baterijām, kurās kā katoda materiālu izmanto Li2CoMn3O8un  kas būs jaudīgākas par pašreiz tirgū esošajām.

Par par pētījumu ciklu "Teorētiski aprēķini jauniem materiāliem enerģijas iegūšanai un uzglabāšanai” viņam 2020. gadā piešķirta Baltijas Asamblejas balva zinātnē. Tāpat pirms aptuveni gada tika ievēlēts par Latvijas Zinātņu akadēmijā īsteno locekli.

Roberts cenšas atrast darba un personiskās dzīves līdzsvaru. Kaut arī bieži gadās strādāt 6–7 dienas nedēļā, arī nedēļas nogalē braucot uz institūtu un gatavojot zinātniskos rakstus, laiks tiek atrasts arī ģimenei un sportam. “Arī zinātni var salīdzināt ar sportu – tā arī ir ļoti darbietilpīgs process, un visu laiku mēģini kaut ko darīt un izdarīt labi”, secina zinātnieks.

Latvijas Zinātņu akadēmijai tās jubilejas gadā Roberts novēl saglabāt tās prestižu arī nākamajos 75 gados. LZA ir svarīga Latvijas zinātnes sabiedrībai, jaunajiem zinātniekiem, skolēniem un studentiem.

 

Pilns intervijas teksts

Dalīties