26. augusta Rīta Panorāmā ir skatāms sižets par mūsu institūta EXAFS spektroskopijas laboratorijas vadītāju, Latvijas Zinātņu akadēmijas īsteno locekli un 2020. gada LZA Edgara Siliņa vārdbalvas laureātu Alekseju Kuzminu.

Aleksejs jau no bērnības ir gribējis kļūt par zinātnieku, un lielā mērā uz to viņu iedvesmoja vecāki - tēvs, kas arī bija zinātnieks fiziķis un laboratorijas vadītājs šajā institūtā un māte – matemātiķe, kas nodarbojās ar datoriem.

Tagad darbs ir saistīts ar jaudīgiem superdatoriem, un viņš pēta dažādu materiālu struktūru atomu līmenī. Šādu pētījumu rezultātā tiek iegūti jauni materiāli un uzlaboti jau esošie, piemēram, ļoti iespējams, ka nākotnē mūsu viedtālruņos būs iebūvētas ne vien fotokameras, bet arī rentgena starojuma detektori. Kopā ar kolēģiem Aleksejs ir izstrādājis vairākas jaunas, oriģinālas materiālu analizēšanas metodes.

Kolēģi viņu raksturo kā ļoti mērķtiecīgu, zinošu un orientētu uz rezultātu, savu darbu Aleksejs dara ar lielu aizrautību, motivējot citus, ir draudzīgs un izpalīdzīgs.

Aleksejs uzskata, ka zinātniekam jādara tas, kas viņu pašu interesē, jo tikai tā var sasniegt maksimālo rezultātu. Par visinteresantāko momentu Aleksejs uzskata to brīdi, kad pirmoreiz atrod ko jaunu un tajā momentā var sajusties kā pirmais pasaulē.

 

Sižets pieejams šeit

Dalīties