2021. gada 19. jūlijā klātienē Kranjā Slovēnijas prezidentūras ES padomē ietvaros notika neformālā Eiropas Savienības (ES) valstu pētniecības ministru konference. Tajā piedalījās Latvijas delegācija ar Izglītības un zinātnes ministri Anitu Muižnieci kā delegācijas vadītāju.

Slovēnija kā prezidējošā valsts aicināja padziļināti apspriest jaunākos Eiropas Komisijai iesniegtos pētniecības un inovācijas priekšlikumus, kas saistīti ar  ES pētniecības un inovācijas politikas vides galvenajiem jautājumiem un problēmām, uzsvaru liekot uz:

  • Eiropas pētniecības telpas attīstību: Kopīgo Eiropas mērķu pārnese nacionālā līmenī.
  • Līdzsvarotu atvērtību: Jaunā globālā pieeja starptautiskajai sadarbībai zinātnē un inovācijās.

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece, uzrunājot citu Eiropas valstu pētniecības ministrus, minēja, ka Latvija augstu vērtē Eiropas Komisijas dienestu analītisko un prognozējošo kapacitāti, izstrādājot plānus valstu ieguldījumiem, reformām un darbībām pētniecības un inovācijas jomā.

Latvijas ieskatā, Eiropas pētniecības telpas attīstībai Eiropas kopīgo mērķu sasniegšana pārneses veidā ir iespējama tikai tiešā sasaistē ar valstu aktivitātēm nacionālā līmenī pētniecības un inovāciju politikas īstenošanā. Visbūtiskākā komponente šādu mērķu sasniegšanā ir nepieciešamais finansējums, kur ERA (European Research Area) definētais mērķis kopējai ES virzībai uz pētniecības un attīstības (turpmāk - P&A) ieguldījumiem ir 3% apmērā no katras ES dalībvalsts IKP, un tās valstis, kuras no ES vidējā līmeņa šobrīd atpaliek (kuru skaitā ir arī Latvija), tiek aicinātas palielināt to P&A ieguldījumus par vismaz 50%. Nodrošinot Zinātnes, tehnoloģijas attīstības un inovācijas pamatnostādnēs 2021.-2027.gadam mērķu un apakšmērķu izpildei nepieciešamo finansējumu, Latvijai ir iespēja sasniegt šo ERA definēto mērķi - P&A ieguldījums ir 3% apmērā no Latvijas IKP.

 

Vairāk informācijas

Dalīties