Starptautiskā programma “Sievietēm zinātnē” tika aizsākta 1998. gadā un kopš tā laika L`ORÉAL un Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācija (UNESCO) veicina sieviešu iesaistes palielināšanos zinātniskajā darbībā. L`ORÉAL Baltic ar UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas, Latvijas Zinātņu akadēmijas un programmas goda patroneses, akadēmiķes Vairas Vīķes–Freibergas atbalstu 2005. gadā iedibināja “Sievietēm zinātnē” programmu Latvijā. 2019. gada vasarā programma Latvijā svinēja jau 15 gadu jubileju.

Kopumā Baltijā atzinību par ieguldījumu zinātnē ir saņēmušas 60 zinātnieces, kurām šovasar pievienosies vēl 7. Šogad interese par programmu saglabājusies līdzvērtīgi augsta iepriekšējiem gadiem – no Latvijas saņemti 39 pieteikumi, bet kopumā Baltijas valstīs šogad konkursam pieteicās 78 zinātnieces. Šobrīd visi pieteikumi ir izvērtēti un noskaidrotas trīs uzvarētājas, kuru vārdi pagaidām vēl tiek turēti noslēpumā. Laureātu paziņošana notiks 15. jūnijā.

Pērn viena no balvām tika piešķirta mūsu institūta Optisko materiālu laboratorijas pētniecei Mg.sc.chem. Ivitai Bitei par pētījumu, kurā analizēta dažādu ķīmisko sintēžu metožu ietekme uz materiālu morfoloģiskajām un fizikālajām īpašībām, piemēram, pašvielas defektiem un optiskajām īpašībām.

Mūsu institūta zinātniece, 2007. gada balvas laureāte, LZA korspondētājlocekle Dr.phys. Līga Grīnberga stāsta, ka balva palīdzēja sajust drošību un stabilitāti, kā arī to, ka brīvāks prāts no raizēm ļāva vairāk pievērsties zinātniskajam darbam. Balvas kandidātēm Līga novēl paturēt prātā, ka iegūtā publicitāte, kas saistīta ar balvu var būt par pamatu kādas, šobrīd vēl mazas meitenes lielajam dzīves ceļam uz panākumiem un atklājumiem, kas mainīs pasauli uz labu.

 

Vairāk informācijas

Dalīties