18. maijā Eiropas Komisija pieņēma paziņojumu par globālo pieeju pētniecībai un inovācijai: Eiropas stratēģiju starptautiskai sadarbībai mainīgā pasaulē. Tādā veidā Eiropas Savienība tiecas kļūt par vadošu atbalstu starptautiskām pētniecības un inovācijas partnerībām un rast inovatīvus risinājumus, kā mūsu sabiedrību padarīt zaļu, digitālu un veselīgu.

Šī globālā pieeja pētniecībai un inovācijai no jauna apliecina, ka Eiropa ir apņēmusies veicināt un ievērot tādu pasaules mēroga atvērtības līmeni, kāds vajadzīgs, lai sekmētu izcilību, apvienotu resursus zinātnes progresa panākšanai, kā arī lai veidotu dinamiskas inovācijas ekosistēmas. Ņemot vērā šo mērķi, ES sadarbosies ar starptautiskajiem partneriem, lai veidotu vienotu izpratni par tādiem pētniecības un inovācijas pamatprincipiem un tādām to pamatvērtībām kā akadēmiskā brīvība, dzimumu līdztiesība, pētniecības ētika, atvērtā zinātne un uz pierādījumiem balstīta rīcībpolitikas veidošana.

Jaunās stratēģijas pamatā ir divi līdzsvarā apvienoti galvenie mērķi. Pirmkārt, stratēģijas mērķis ir tāda pētniecības un inovācijas vide, kas balstītos uz noteikumiem un vērtībām un turklāt principā būtu atvērta, — visas pasaules pētniekiem un novatoriem tā palīdzētu sadarboties daudzpusējās partnerībās un rast risinājumus globālām problēmām. Otrkārt, stratēģija tiecas panākt savstarpību un vienlīdzīgus konkurences apstākļus starptautiskajai sadarbībai pētniecībā un inovācijā. Turklāt tas, kā cīņā pret koronavīrusa pandēmiju globāli — arī ar daudzpusēju platformu un pamatprogrammas “Apvārsnis 2020” projektu starpniecību —, ir reaģējusi Eiropas Savienība, ir parādījis, kā iespējams apvienot spēkus, lai zinātniskas atziņas un starptautiskās vērtību ķēdes padarītu maksimāli piekļūstamas.

Vairāk informācijas

Paziņojuma teksts

Dalīties