22. maijā jau 13. reizi notiks Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta (LU CFI) organizētais konkurss “Saules Kauss”, kas veicina skolēnu interesi par zinātni un alternatīviem enerģijas iegūšanas veidiem. Valstī spēkā esošo drošības pasākumu Covid-19 ierobežošanai dēļ, šogad sacensības notiks daļēji attālināti.

Neskatoties uz ierobežojumiem un attālināto mācību procesu, konkursam ir pieteikušās 19 komandas no dažādām Latvijas pilsētām – Jūrmalas, Rīgas, Ilūkstes, Liepājas, Krāslavas un Strenčiem. Kopumā pasākuma “Saules kauss 2021” sacensību noslēguma dienā piedalīsies 45 skolēni, sacenšoties ar pašu būvētajiem automašīnu, laivu un lidmašīnu modeļiem.

Sacensības visās modeļu klasēs (vairāk nolikumā), izņemot lidmašīnas, kā arī lekcijas notiks attālināti Zoom un YouTube tiešraidē. Lidojošo modeļu sacensības tiks organizētas klātienē, ievērojot visus epidemioloģiskos drošības noteikumus. Pasākuma laikā skolēni pildīs erudīcijas testu, kura rezultāti tiks pieskaitīti tam vērtējumam, kas iegūts izpildot uzdevumus sagatavošanās posmā, un sacensību rezultātam, veidojot kopvērtējumu. Vislielāko punktu skaitu ieguvusī komanda būs “Saules Kauss 2021” uzvarētāji un iegūs galveno balvu. Tiks apbalvoti arī labākie katrā modeļu klasē.

Pasākuma izglītojošajā daļā, tiešraides lekcijās, nozaru eksperti pastāstīs par dažādiem aktuāliem tematiem. Rīgas enerģētikas aģentūras pārstāvis Jānis Andiņš stāstīs par mobilitātes punktiem - iespēju viedai un ilgtspējīgai mobilitātei. Jauniešu organizācijas Raccoons un RigaTechGirls dibinātājas Līnas Sarmas prezentācijā būs iespējams uzzināt par programmēšanu dažādās nozarēs. Savukārt Rīgas Brīvostas valdes priekšsēdētājs Viesturs Zeps atklās, kādas inovācijas ir Rīgas brīvostā. Latvijas medicīnas tehnoloģiju jaunuzņēmums "Exonicus" līdzdibinātājs Sandis Kondrāts demonstrēs medicīnas izglītības modernizācijas iespējās - virtuālās realitātes neatliekamās medicīniskās palīdzības treniņu simulācijas rīku, kas palīdz medicīnas darbiniekiem apgūt prasmes un analizēt pareizo rīcību sarežģītās situācijās. Lekcijas pabeigs Kristaps Brass no SPH Engineering, kurš pastāstīs par pieredzi, organizējot pasaules lielākos dronu šovus un dronu aprīkošanu ar sensoriem.

“Saules Kauss 2021” noslēgumā notiks uzvarētāju virtuāla apbalvošana, bet reālās balvas un iegūtie kausi tiks nogādāti uz skolām pēc pasākuma.  Šogad galvenās balvas tiek nodrošinātas ar Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā un Rīgas domes aģentūras “Rīgas Enerģētikas aģentūra” ERAF projekta “cities.multimodal” atbalstu – planšetdatori un ar Saules paneļiem lādējami 25000 mAh portatīvie akumulatori, katram komandas dalībniekam. Rīgas Brīvosta nodrošina balvas visiem ūdenstransporta modeļu autoriem, bet LU Cietvielu fizikas institūts un Latvenergo pilnīgi visiem dalībniekiem. Atsevišķo klašu modeļu uzvarētājiem balvas nodrošinās MikroTik un SEB, savukārt L’Oreal sveiks kādu no jauno dāmu komandām.

Šī gada konkursa informatīvie sadarbības partneri ir Izglītības un Zinātnes ministrija, UNESCO Latvijas Nacionālā komisija un Rīgas Domes Izglītības, Kultūras un Sporta departaments.

LU CFI zinātnieku degsme un entuziasms ir daudzo institūta un Latvijas zinātnes sasniegumu pamatā, tāpēc “Saules Kauss” konkurss ir kļuvis par platformu, kuras ietvaros šo aizrautību un zināšanas nodot jauniešiem - Latvijas zinātnes nākotnei.

Saules Kauss 2021 programma šeit

Tiešraide: YouTube

Dalīties