Baltijas pētniecības programmas 3. konkursā Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas grantu (EEZ/N) finansējumu Latvijā ir saņēmuši un projektu īstenošanu 1. maijā uzsākuši astoņi pētniecības projekti no Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes, Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta, Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra, kā arī Vidzemes Augstskolas. Kopējais pieejamais granta finansējums Latvijā līdz 2024. gadam ir 7,5 milj. eiro.

Mūsu institūta zinātnieki strādās pie projekta “Alumīnija reciklēšana ūdeņraža iegūšanai – no atkritumiem caur ūdeņraža radītu enerģiju uz alumīnija oksīdu – AliCE-Why”. Projekta partneri ir Lietuvas Enerģētikas Institūts (Lietuva), Islandes Universitāte (Islande) un Islandes Inovāciju Centrs (Islande). Projektam piešķirtais Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas grants ir 680 000 EUR un valsts finansējums 120 000 EUR. Darbs pie projekta ilgs 3 gadus līdz 2024. gada aprīļa beigām.

Projekta mērķis ir izveidot tehnoloģisku risinājumu alumīnija atkritumu pārstrādei, palielinot reciklēšanas lietderību, rezultātā iegūstot ūdeņradi izmantošanai enerģētikā un alumīnija oksīdu tālāku zemas emisijas produktu ražošanai. Tiks izveidots prototips elektroenerģijas ražošanai no alumīnija atkritumiem, izstrādāta atkritumvielu tālākas pārstrādes metodika, iegūtās tehnoloģijas novērtējums aprobēts ar socioekonomisko novērtējumu Islandes un Baltijas alumīnija atrkitumu pārstrādes kontekstā.

EEZ/N grantu finansējums Baltijas pētniecības programmā nodrošina kopējas pētniecības veikšanu, ilgtspējīgas un plašas sadarbības iespējas starp Baltijas valstu un programmas donorvalstu (Norvēģijas, Islandes un Lihtenšteinas) pētniekiem un pētniecības organizācijām, lai uzlabotu Baltijas valstu pozīciju Baltijas jūras reģionā, Baltijas un Ziemeļvalstu pētniecības telpā, kā arī Eiropas un starptautiskā līmenī.

 

Vairāk informācijas par projektiem

Dalīties