29. aprīļa Radio Naba raidījumā “Zinātnes vārdā” sarunas tēma – Zinātnieku nakts. Sarunā piedalījās Beāte Orlova no Latvijas Universitātes Studentu padomes, Līga Grīnberga no mūsu institūta, Guntis Kalvāns un Ģirts Stinkulis no Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes, Miķelis Grīviņš no Baltic Studies Centre un Dr. Brauns no Dr. Klisicka laboratorijas.

Katrs no dalībniekiem pastāstīja par savas organizācijas Zinātnieku nakts pasākumu. Līga, vispirms atsauca atmiņā institūta pirmsākumus un atbildēja uz jautājumu, ko tad īsti ietver apzīmējums “cietvielu”, norādot uz to, ka pētniecībā nav iespējams ievērot tik striktu dalījumu pēc vielas agregātstāvokļa. Tā, piemēram, institūtā tiek strādāts pie projektiem par ūdeņraža izmantošanu, un attīstās virziens medicīnā, kur veido imitācijas, kas tiek sauktas par orgānu čipiem.

Gatavojoties Zinātnieku naktij, institūta zinātnieki ir padomājuši par mazajiem apmeklētājiem, bērniem saprotamā veidā stāstot par  luminiscenci. Otra tēma, ko piedāvā CFI, ir ar baterijām saistītie pētījumi, kas tagad ir ļoti aktuāli. Tāpat interesentiem tiek piedāvāta plaša diskusija par inovācijām un tā saucamajām “augstajām tehnoloģijām”.

 

Raidījuma ieraksts

Dalīties