Mūsu institūta zinātnieks Edgars Butanovs ir saņēmis Latvijas Zinātņu akadēmijas Ludviga un Māra Jansona vārdbalvu fizikā. Edgars ikdienā pēta nanovadus, kas ir pavisam sīki vadiņi, kuru diametrs ir desmit tūkstoš reižu mazāks kā matam.

23. aprīļa LTV1 "Rīta Panorāmā" Edgars pastāsta par to, ka jau skolas laikā viņu interesēja fizika un dažādas tehnoloģijas. Studiju izvēle nosliecās par labu fizikai, jo tā ir pietiekami plašā zinātne ar ļoti dažādu pielietojumu. Zinātne ieinteresēja, un bakalaura studiju laikā tika uzsākts darbs LU Cietvielu fizikas institūtā.

Pašlaik Edgars strādā pie nanovadu fotodetektoru izgatavošanas – nanovadi tiek pārklāti ar dažu nanometru biezu pārklājumu, lai mainītu to fotoelektriskās īpašības. Šādas ierīces ir ļoti plānas, un tās var uzklāt uz lokanām virsmām, piemēram, plēves. Nākotnē šādām ierīcēm varētu rast plašu pielietojumu monitorējamu uzlīmju veidā, kā arī kombinējot ar dažādām citām ierīcēm. Fotodetektorus var pielietot arī ielu apgaismojuma regulēšanā.

Edgars atzīst, ka darbs ir ļoti interesants, nav vienveidīgs – tas ietver gan literatūras analīzi, gan darbu laboratorijā un datu apstrādi, gan diskusijas ar kolēģiem un uzstāšanos konferencēs. Viņš uzskata, ka nonaovadiem nākotnē tiks atklāti arvien plašāks pielietojums.

 

LTV1 "Rīta Panorāmas" sižets

Dalīties