Klajā nākusi Latvijas Zinātņu akadēmijas Gadagrāmata 2021 - pārskats par akadēmijas darbību gada laikā, aptverot laiku no 2020. gada marta līdz 2021. gada martam. Par šo periodu kā pārbaudījumu laiku ievadrakstā domās dalās LZA prezidents Ivars Kalviņš.

Par mūsu institūtu Gadagrāmatā minēti tādi fakti kā Taivānas un Baltijas valstu fizikas pētījumu centra atklāšana, dalība ES līdzfinansētajā Tehnoloģiju pārneses programmā, kur Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) izveidotā vērtēšanas komisija piešķīra finansējumu zinātnisko atklājumu komercializēšanai 3 mūsu institūta zinātnieku komandām, vadošā pētnieka Dr.phys. Vladimira Pankratova referāts FTZN sēdē “Sinhrotrona starojums un funkcionālo materiālu luminiscences spektroskopija”, vadošā pētnieka Dr.phys. Aivara Vembra ziņojums “Gaismas izstarojošu organisko materiālu pielietojumi” un citi notikumi.

Kā viens no LZA nozīmīgākajiem sasniegumiem zinātnē 2020. gadā minēts LU Cietvielu fizikas institūta un Tartu Universitātes Fizikas institūta (Igaunija) darbs pie projekta “Padziļināta izpratne par moderno materiālu funkcionālajām īpašībām ekstremālas radiācijas apstākļos un to prognozēšana”. Tāpat ir atzīmēti arī LZA prezidenta Atzinības raksti mūsu zinātnieku veikumam darbos “Jaunas optiskas un matemātikas metodes attēlu kvalitātes uzlabošanai” un “Jaunas purīnu atvasinājumu sintēzes metodes un to pielietojums materiālzinātnē”.

2020. gadā mūsu institūta zinātnieki ir saņēmuši vairākas balvas: vadošais pētnieks Dr.phys. Jānis Kleperis - Artura Balklava balvu zinātnes popularizēšanā, Mg.chem. Ivita Bite - L’ORÉAL Latvijas stipendiju “Sievietēm zinātnē”, Dr.phys. Edgars Butanovs, Dr.phys. Kaspars Pudžs -Ludviga un Māra Jansonu balvu fizikā, Dr.phys. Virgīnija Vītola - Jauno zinātnieku balvu, bet vadošais pētnieks Dr.phys. Roberts Eglītis - Baltijas Asamblejas balvu fizikā.

 

Gadagrāmata 2021 un arī iepriekšējo gadu izdevumi

Dalīties