Graudu kaltēšanas tehnoloģiskā procesa pilnveidošanai Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU) un sadarbības partneri - Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūts, SIA Ozone Tech un zemnieku saimniecība “Mazkalniņi” - turpina projekta “Tehnoloģijas izstrāde graudu kaltēšanai ar aktīvo vēdināšanu, pielietojot ozonu” izstrādi.

Nelielās saimniecībās daļa graudu tiek kondicionēta, tos kaltējot ar aktīvo vēdināšanu. Process, salīdzinot ar kaltēšanu graudu kaltēs, ir mazražīgāks, taču prasa mazāk kapitālieguldījumu un ļauj bioloģiski uzlabot graudu kvalitāti, salīdzinot ar sākotnējo. Tāpēc nelielos apjomos šī tehnoloģija - graudu aktīvā vēdināšana - var būt izdevīgāka par tradicionālo kaltēšanu.

Projekta mērķis ir izstrādāt un pārbaudīt tehnoloģiju ražošanas apstākļos. Paredzams, ka ozona pielietošana ļaus saīsināt kaltēšanas laiku, kā arī nodrošināt graudu kvalitāti to glabāšanas laikā.

Plašāka informācija par projektu

Projekts tiek īstenots Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.–2020. gadam pasākuma “Sadarbība” apakšpasākuma “Atbalsts jaunu produktu, metožu, procesu un tehnoloģiju izstrādei” ietvaros. Projektu atbalsta Lauku Atbalsta dienests un Zemkopības ministrija.

Dalīties