11. marta LTV Rīta Panorāmas sižetā skatītāji tika iepazīstināti ar vēl vienu Latvijas zinātnieku sasniegumu, kurš 2020. gadā saņēmis Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidenta atzinības rakstu. Projekta “Jaunas purīnu atvasinājumu sintēzes metodes un to pielietojums materiālzinātnē” izstrādē piedalījās Rīgas Tehniskās universitātes Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes, Latvijas Organiskās sintēzes institūta un mūsu Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta zinātnieki. (vairāk informācijas par 2020. gada LZA atzītajiem CFI zinātnieku sasniegumiem: https://www.cfi.lu.lv/par-mums/zinas/zina/t/63552/)

Purīni ir vieni no biežāk sastopamajiem ķīmiskajiem savienojumiem. Līdz šim purīna klases savienojumi pasaulē ķīmiķiem bijuši labi zināmi kā nozīmīgi ārstniecības preparāti. Bet tagad Latvijā ir izstrādātas jaunas metodes, kā purīnu var modificēt, uzlabojot tā īpašības.

Atklātās metodes ļaus iegūt nebijušus, jauna tipa purīnu savienojumus, kurus varētu izmantot medikamentu ražošanā, kas palīdzētu cīnīties ar vēzi un dažādiem lipīgiem vīrusiem, kā arī no šiem savienojumiem varētu veidot OLED ekrānus.

Sižetā RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes dekāns Māris Turks un RTU Organiskās ķīmijas tehnoloģijas institūta zinātniece Irina Novosjolova stāsta par to, ka darbā tiek  izmantotas jaunas pieejas un līdz šim neizmantoti paņēmieni, lai modificētu purīna atvasinājumus, kurus pēc tam var pielietot citu savienojumu sintēzē. Ar šīm jaunajām vielām līdz šim pasaulē neviens nav saskāries, tāpēc tagad jāveic testi, lai noskaidrotu, cik tās ir noderīgas un kur tās varētu pielietot.

Ir pamats domāt, ka jaunajiem savienojumiem varētu būt liels potenciāls medikamentu ražošanā, kas palīdzētu cīnīties ar vēzi un dažādiem lipīgiem vīrusiem.

Papildus tam ir izdevies iegūt savienojumus, kuri elektriskās strāvas vai gaismas ietekmē sāk spīdēt.Tādā veidā jaunos savienojumus var izmantot ne vien medikamentu ražošanā, bet arī gaismas diodēs. Pastāv iespēja, ka šis Latvijā veiktais atklājums nākotnē tiks izmantots efektīvāku un lētāku OLED (angliski: organic light-emitting diode) ekrānu ražošanā.

 

Rīta Panorāmas sižets

Dalīties