8. marta raidījuma “Studentu pietura” speciālizlaidumā uz sarunu bija aicinātas divas ambiciozas un veiksmīgas sievietes - LU Studentu padomes priekšsēdētāja vietniece, Datorikas fakultātes maģistrante Aiva Staņēviča un mūsu institūta zinātniece, L´Oréal balvas laureāte Līga Grīnberga. Abas viešņas dalījās savos pieredzes stāstos, karjeras ceļu veidojot, kā arī sniedza atbildes uz dažādiem sievišķīgiem un arī profesionālākiem jautājumiem.

Aiva atklāja, ka viņai patīk attālinātās studijas, jo viņas dzīve jau arī pirms pandēmijas lielākoties bija internetā, kā arī to, ka viņas izaicinājums ir lauzt stereotipus par sieviešu vietu IT nozarē.

Līga intervijā pastāstīja, ka  fizikas nozarē nokļuvusi salīdzinoši nejauši, bet ne mirkli to nenožēlo, jo patīk eksperimentēt, darboties ar dažādām iekārtām un ieraudzīt to, ko ar neapbruņotu aci saskatīt nevar. Viņa uzskata, ka dažādi stereotipi par sievietēm fizikā un līdzīgās zinātnēs pastāv un pastāvēs, tomēr, salīdzinot ar daudzām citām valstīm ārpus Eiropas, Latvijas sievietes var brīvi izvēlēties, ko studēt un kur strādāt. Bez tam Latvijā vajadzētu padomāt ne tikai par sieviešu iesaistīšanu eksaktajās zinātnēs, bet arī par lielāka vīriešu skaita ieinteresēšanu sociālo zinātņu jomās. Piešķirto L´Oréal balvu Līga novērtē kā augstu atzinību par savu darbu ūdeņraža uzglabāšanas pētījumos, kas ir ļoti aktuāla tēma un var daudz ko izmainīt nākotnē.

Raidījuma gaitā Līga atbildēja uz jautājumiem par institūta darbības jomām, laboratorijām un svarīgākajiem projektiem, kā arī par devumu Covid-19 seku mazināšanā.

Sarunas noslēguma vēlējums un ieteikums jauniešiem un topošajiem studentiem ir nebaidīties no stereotipiem savās galvās, mēģināt un ticēt sev, jo iegūtās zināšanas neviens nevar atņemt.

 

Raidījuma ieraksts

Dalīties