Foto: https://www.president.lv/lv/jaunumi/zinas/valsts-prezidenta-egila-levita-runa-atklajot-tiessaistes-diskusiju-covid-19-zales-ekonomikas-arstesanai-un-hroniskas-slimibas-riski-26618#gsc.tab=0

5. martā notika tiešsaistes diskusija “Covid-19: zāles ekonomikas ārstēšanai un hroniskās slimības riski”. Diskusiju atklāja Valsts prezidents Egils Levits. Diskusijā piedalījās arī Latvijas Republikas izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska, Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks un Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Arvils Ašeradens.

Diskusijā notiks četrās paneļdiskusijās, kurās pētnieki, eksperti un politikas veidotāji apmainīsies ar idejām:

  • “Cik nopietni Covid-19 pandēmija ietekmēja valsts ilgtspējas riskus?”
  • “Kā panākt ekonomikas izrāvienu pēc krīzes?”
  • “Ekonomikas atveseļošanas receptes”
  • “Digitālā transformācija un attālinātais darbs”

Atklāšanas runā Valsts prezidents uzsvēra: "Zinātniekiem ir jānodarbojas ar zinātni un tās kvalitātes celšanu, bet valsts uzdevums ir veicināt ekosistēmas veidošanos, kas var atbalstīt zinātnieku sasniegumu ieviešanu praktiskajā dzīvē, palīdzēt piesaistīt finansējumu, komunicēt sabiedrībai zinātnes sasniegumus un atbalstīt šos sasniegumus ceļā uz komercializāciju.

Zinātniekiem pašiem nav jānodarbojas ar birokrātiju, grāmatvedību un sabiedriskajām attiecībām, jo par to var parūpēties tie, kuriem ir vajadzīgās prasmes un izpratne par šiem procesiem. Šobrīd zinātniekiem joprojām jāsaskaras ar neuzticēšanos, pārbaudēm un pārmērīgu birokrātiju. Tā nav cienīga attieksme pret viņu darbu, un tā ir viņu potenciāla izšķērdēšana. Šī sistēma un attieksme ir jāmaina.

Tādēļ valsts pārvaldei pašai ir kritiski jāizvērtē sava izpratne par zinātni, tās lomu sabiedrībā, par zinātnes radīto inovāciju pārnesi uz ekonomiku, lai zinātniekiem tiktu uzdoti skaidri un sasniedzami mērķi, nevis likti birokrātiski šķēršļi."

 

Pilns runas teksts

Dalīties