Lai nodrošinātu Latvijas zinātniskajām institūcijām un uzņēmumiem iespējas izmantot augstas veikstspējas datošanu (superdatošanu), 2021. gada 25. februārī valdība lēmusi par Latvijas dalību Eiropas Augstas veiktspējas datošanas (HPC) kopuzņēmuma (European High Performance Computing  Joint Undertaking) projektos.

 

Kopuzņēmums EuroHPC  nodrošina piekļuvi jaunajai Eiropas superdatošanas infrastruktūrai lietotājiem no akadēmiskajām iestādēm, rūpniecības uzņēmumiem, mazajiem un vidējiem uzņēmumiem un publiskā sektora, lai kurā Eiropas Savienības malā viņi būtu. Kopuzņēmums atbalsta arī pasaules līmeņa zinātnes, publiskā sektora un rūpniecības lietojumu izstrādi tādās jomās kā personalizētā medicīna, bioinženierija, laika prognozēšana un klimata pārmaiņas, jaunu materiālu un zāļu atklāšana, naftas un gāzes iegulu izpēte, jaunu lidmašīnu un automobiļu projektēšana un viedpilsētas.

EuroCC projektā vadošais partneris Latvijā ir Rīgas Tehniskā universitāte (RTU), kas kopā ar Latvijas Universitāti nodrošina visas nepieciešamās aktivitātes, lai Latvijā izveidotu nacionālo HPC kompetences centru un sekmīgi iekļautos Eiropas HPC kompetences centru tīklā.

 

Vairāk informācijas

Dalīties