Uzņemot attēlus vai filmējot video nepietiekamā apgaismojumā, ļoti labi varam redzēt, cik ļoti šādos brīžos samazinās bildes kvalitāte. Latvijas universitātes Cietvielu fizikas institūtā tiek strādāts pie inovatīvām metodēm attēlu kvalitātes uzlabošanā. Tuvākajos gados Latvijā izstrādātās metodes jau tiks pielietas teleskopos visā pasaulē un šie pētījumi pērn guvuši atzinību no Latvijas Zinātņu akadēmijas.

25. februāra LTV1 ‘Rīta Panorāmā” par šīm metodēm pastāstīja mūsu institūta Redzes uztveres laboratorijas vadošie pētnieki Varis Karitāns un Sergejs Fomins.

Šobrīd pasaulē ir tehnoloģijas, kas ļauj krietni uzlabot attēlu kvalitāti, bet tās ir salīdzinoši dārgas vai darbojas pārāk lēni. Mūsu institūtā tiek strādāts pie inovatīvas pieejas, izmantojot adaptīvās optikas tehnoloģijas, tās apvienojot ar matemātiskām metodēm, kas tādā veidā ātri novērš kropļojumus attēlā. Nākamais mērķis ir komercializēt šo pētījumu rezultātus. Lai to paveiktu, ir jau atrasti sadarbības partneri ārzemēs, kas būs gatavi uzsākt ražošanu.

Nākotnē šo metodi varēs izmantot, arī pētot objektus zem cilvēka ādas vai, piemēram, militārās sfēras kamerās, ļaujot iegūt kvalitatīvus attēlus arī lietainā laikā.

 

Sižeta ieraksts

Dalīties