26. februāra raidījuma diskusijas tēma: Viedierīču salokāmo ekrānu attīstības iespējas. Diskusijā par ekrānu tehnoloģijām piedalījās mūsu institūta zinātnieki Andris Anspoks un Aivars Vembris.

Sarunas laikā tika izteikti minējumi, ka cena un uzskats, ka lokāmi ekrāni var pārlūzt, ir iemesls, kāpēc lielākā daļa lietotāju pašlaik nevēlas salokāmus ekrānus. Tika pārrunāta viedierīču ekrānu evolūcija, to darbības pamatprincipi, priekšrocības un trūkumi. Mūsu zinātnieki pastāstīja par institūtā veiktajiem pētījumiem, kuri devuši ieguldījumu šādu ekrānu attīstībā. Tā, piemēram Latvijā ir īstenoti vairāk nekā 10 OLED attīstības projekti.

Viedtālruņu ekrānu attīstības iespējas ir daudzsološas: salokāmi, izrullējami, staipāmi un caurspīdīgi ekrāni. Šajos virzienos pētījumi turpinās, teorētiski iespējas ir ārkārtīgi plašās, tomēr jāraugās, lai iegūtais produkts būtu pietiekami racionāls un nezaudētu uz citu īpašību rēķina.

 

Raidījuma ieraksts

 

Šo raidījumu var noklausīties un arī noskatīties:

·  Video formātā: https://www.youtube.com/watch?v=VjGbHfGwyOE

·  Podkāsta formātā: http://www.podfollow.com/digitalasbrokastis

·  Spotify: https://open.spotify.com/show/3nyjEgRPqFf9ngfxmnZyQs

 ·  Facebook: https://www.facebook.com/radionaba/posts/3743480085698779

 ·  Twitter:  https://twitter.com/RadioNaba/status/1362748772892241925?s=20

·  LR1: https://lr1.lsm.lv/lv/raksts/digitalas-brokastis/veiksmigs-jaunuznemumu-latvija-kas-ir-dzinuli-un-kas-sprunguli-t.a140472/

Dalīties