26. februārī Valsts prezidents Egils Levits tiešsaistē diskutēja ar zinātniekiem, ekonomikas un inovāciju ekspertiem par valsts pētījumu inovatīviem risinājumiem cīņā ar COVID-19.

Diskusijas pirmajā daļā piedalījās Valsts pētījumu programmas “Covid-19 seku mazināšanai” projektu vadītāji ārsts infektologs, Latvijas Universitātes profesors Dr. med. Uga Dumpis, zinātnieks, Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra direktors Dr. biol. Jānis Kloviņš, virusologs, Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra vadošais pētnieks Dr. biol. Kaspars Tārs, ārsts endokrinologs, Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra vadošais pētnieks Dr. med. Valdis Pīrāgs un akadēmiķis, Rīgas Tehniskās universitātes Zinātņu prorektors Dr. sc. ing. Tālis Juhna.

Jāatzīmē, ka mūsu institūts piedalījās projektos “Drošu tehnoloģiju integrācija aizsardzībai pret Covid-19 veselības aprūpes un augsta riska zonās” un “Jaunu terapeitisko un profilatisko līdzekļu izstrāde pret COVID-19 un koronavīrusiem”.

Diskusijas otrajā daļā iesaistījās LDDK, Ārvalstu investoru padomes LIAA pārstāvji, ekonomikas, finanšu un inovāciju eksperti, kuri iezīmēja tālāko minēto inovāciju attīstības procesu. Kopsavilkumu par pētījumiem, inovācijām un to ieviešanu apkopoja Ministru prezidenta padomnieks zinātnes un inovācijas jautājumos, mūsu institūta direktora vietnieks inovācijā Andris Anspoks. Viņš norādīja, ka valsts pētījumu programmā izstrādātiem pētījumiem jābūt ar ilgtermiņa perspektīvu, kā arī jāsekmē sadarbība ar augsta ranga ārvalstu zinātniekiem, kas uzreiz pētniecības procesam dod pavisam citu jaudu.

Diskusijas noslēgumā Valsts prezidents norādīja uz nozīmīgajām likumsakarībām starp izglītību, zinātni, inovācijām, to pārnesi uz ekonomiku, lai veicinātu labklājības pieaugumu.

 

Vairāk informācijas

Diskusijas ieraksts

   

Par šo pasākumu arī Delfi raksts:

Latvijā pietrūkst zinātnes rezultātu komercializācijas, izskan diskusijā ar Levitu

Latvijā pašlaik pietrūkst zinātnes rezultātu komercializācijas, kas šogad ir "pārtrūkusi", diskusijā par valsts pētījumu programmā "Covid-19 seku mazināšanai" sasniegtajiem rezultātiem piektdien diskusijā, kurā piedalījās Valsts prezidents Egils Levits, norādīja Ministru prezidenta padomnieks zinātnes un inovācijas jautājumos un mūsu institūta direktora vietnieks Andris Anspoks.

Runājot par inovācijām un komercializāciju, Anspoks uzsvēra, ka dažās jomās ir redzams, ka Latvijā ir laba industrija, piemēram, kā E. Gulbja laboratorija izstrādājusi bezkontakta Covid-19 testēšanas iekārtu.

Viņš uzsvēra, ka ir izveidotas vairākas ilgtspējīgas inovācijas un patenti, kam būtu nepieciešamas tālākas investīcijas. Starp investoru un zinātni ir vēl viena joma, kuru vajag izstrādāt, jo šo projektu rezultāti ir tie, kas transformējas, ja ir potenciāls.

 

Pilns raksts

Dalīties