Saskaroties ar globālu pandēmiju, katrs meklē iespējas, kā iesaistīties tās pārvarēšanā. Arī LU CFI bija iespēja piedalīties Valsts Pētījumu Programmas projekta “Covid-19 seku mazināšanai” divos projektos un sniegt savu artavu cīņai ar neredzamo ienaidnieku.

Valsts pētījumu programmas izpildes laikā, kurš šoreiz bija 6 mēneši (no 1. jūlija līdz 31.decembrim), bija iespēja izmantot jau esošas pētījumu iestrādnes, pielāgot tās konkrētām vajadzībām, mobilizēties darbam komandā kopā ar citām Latvijas augstskolu un zinātniskās pētniecības institūtu komandām un galu galā radīt jau ražošanā izmantojamus prototipus, ko piedāvāt uzņēmējiem.

Vienu no projektiem “Drošu tehnoloģiju integrācija aizsardzībai pret Covid-19 veselības aprūpes un augsta riska zonās(VPP-COVID-2020/1-0004) īstenoja Rīgas Tehniskā universitāte, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija, Latvijas Universitāte, Elektronikas un datorzinātņu institūts, Latvijas Organiskās sintēzes institūts, Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūts, Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs, Rīgas Stradiņa universitāte un Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūts. Šī projekta īstenošanā bija iesaistīti kopumā apmēram 80 zinātnieki. Projekts ieguvis ļoti pozitīvu Latvijas Zinātņu Padomes vērtējumu.

Šo projektu LU CFI īstenoja Plāno kārtiņu laboratorijas vadītāja un vadošā pētnieka Dr. habil.phys. Jura Purāna vadībā. Projekta vispārējais mērķis bija nodrošināt medicīnas iestādes ar aktuālo informāciju un tehnoloģijām, kuras var palīdzēt samazināt infekcijas izplatības riskus un samazināt medicīniskā personāla slodzi. Projekta ietvaros LU CFI tika pētīta dažādu veidu WO3-x, WO3-x:Cu, Cu, WO3-x/Cu/WO3-x plāno pārklājumu ietekme uz vīrusiem un baktērijām, kā arī pētītas šo pārklājumu ķīmiskās un mehāniskās izturības uzlabošanas iespējas.

Pārklājumu iegūšanai tika izmantota magnetronā izputināšanas tehnoloģija. Procesa parametru variēšana sniedza iespēju iegūt pārklājumus ar dažādām fizikāli-ķīmiskajā īpašībām, dažādās vielu proporcijās. Izgatavoto pārklājumu redzamās gaismas caurlaidība sniedz iespēju tos izmantot aizsargekrānos, aizsargstiklos un iespējams arī citās kontaktvirsmās.

https://www.cfi.lu.lv/lv/par-mums/zinas/zina/t/62185/

https://www.cfi.lu.lv/lv/par-mums/zinas/zina/t/62186/

Otru VPP projektu “Covid-19 seku mazināšanai ”Jaunu terapeitisko un profilaktisko līdzekļu izstrāde pret Covid-19 un koronavīrusiem” (VPP-COVID-2020/1-0014) īstenoja Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs (BMC), Latvijas Organiskās sintēzes institūts, LU Cietvielu fizikas institūts, Rīgas Tehniskā universitāte, Latvijas Universitāte. Projekta vadītājs no LU CFI bija Elektronisko un fotonisko ierīču prototipēšanas laboratorijas vadītājs un vadošais pētnieks Dr.sc.ing Gatis Mozoļevskis.

Projekta mērķis bija attīstīt jaunus vakcīnu kandidātus un mazmolekulāros zāļvielu līdersavienojumus pret koronavīrusiem, īpaši COVID-19 saslimšanu un tās komplikācijām.  Projekta ietvaros bija paredzēta vakcīnas kandidāta izveide, jaunu mazmolekulāru līdersavienojumu izstrāde un esošo zāļvielu pārprofilēšana COVID-19 komplikāciju mazināšanai. Mūsu institūta uzdevums, sadarbībā arī  BMC izstrādāt ierīci “plaušas-uz-čipa”, ar kuras palīdzību iespējams pētīt SARS-CoV-2 infekcijas procesus. Ierīces tika izgatavotas no PDMS un izstrādāti protokoli ierīču izgatavošanai no alternatīviem materiāliem.

Dalīties