Latvijas zinātniekiem būs iespēja pieteikties vēl uz 11 miljoniem eiro ar Covid-19 saistīto pētījumu turpināšanai, informēja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM). Decembrī noslēdzās valsts pētījumu programma Covid-19 seku mazināšanai, kuras ietvaros desmit pētniecības projektiem piešķīra teju pusmiljonu katram. Zinātnieki gan radījuši dažādas tehnoloģijas vīrusa uzveikšanai, gan izpētījuši tā dabu un radījuši metodes veiksmīgākai tā apkarošanai.

Pusgada laikā vairākas zinātniskās institūcijas īstenoja 10 vērienīgus pētniecības projektus, pētot koronavīrusu, tā ietekmi uz dažādiem procesiem, kā arī izstrādājot tehnoloģijas un metodes, ar kuru palīdzību ātrāk ar vīrusu iespējams tikt galā.

IZM pārstāvis Dmitrijs Stepanovs informē, ka drīzumā būs konkurss praktiskās ievirzes pētījumu programmā, kas nosacīti ir turpinājums valsts pētījumu programmā radīto un iesākto projektu turpināšanai, tehnoloģiju iztrādei un komercializācijai. Pētījumiem būs pieejami papildus 11 miljoni eiro.

Šīs programmas ietvaros projektus varēs īstenot līdz 2023. gada vidum. Šobrīd tiek sagatavoti nepieciešamie grozījumi normatīvajā regulējumā, un informācija par konkursu sekos tuvākajā laikā.

 

Vairāk informācijas

Dalīties