Elisone Abote (Alison Abbott), vācu zinātnes žurnāliste un bijusī Nature vadošā korespondente Eiropā, ir publiskojusi savas domas un secinājumus par pētniecības un inovāciju atbalsta programmu "Apvārsnis 2020" un tās pēcteci "Apvārsnis Eiropa".

Programma "Apvārsnis 2020" bija pasaulē lielākā starptautiskā pētniecības programma, kuras budžets - 74 miljardi eiro, ko saņēmuši vairāk nekā 150 000 zinātnieki, izpildot 31 000 projektu.

Autore ir sekojusi ES pētniecības programmām kopš 90- gadu sākuma. Viņas skatījumā zinātnes kopienas attiecības ar šīm programmām ir bijušas ļoti komplicētas. Taču uzsākot astoto šīs sērijas programmu “Apvārsnis 2020”, noskaņojums mainījās. Viens no iemesliem bija Eiropas Pētniecības padomes (ERC) dalība pamatprogrammā "Apvārsnis 2020", un tās piešķirtais finansējums individuālajiem pētniekiem.

Šo projektu mērķis bija zinātnieku ‘brīvība’ - bez ierobežojumiem strādāt jebkurā valstī un brīvi apmainīties ar pētniecības materiāliem un datiem. Autore uzskata, ka Eiropas Komisija kā programmu izpildītāja ir veicinājusi arī tādu jautājumu risināšanu, kas tikai netieši saistīti ar pētniecību, piemēram, atbalstīt dzimumu līdztiesību, paaugstināt ekonomiskās iespējas un citus.

Programmas "Apvārsnis 2020" ietvaros tika izveidota īpaša finansējuma plūsma arī izcilai fundamentālajai pētniecībai. Neatkarīgā novērtējumā šā gada sākumā tika secināts, ka aptuveni 80 % no ERC finansēto projektu rezultātu ir bijuši pamatā ‘izrāvienam’ kādā zinātnes jomā, vai saistīti ar lieliem zinātniskiem sasniegumiem.

Neraugoties uz vienkāršošanu un noteikumu atvieglojumiem, programmas "Apvārsnis 2020" pietekšanās procedūras joprojām bija sarežģītas, un pieteikumu iesniedzējiem bija salīdzinoši zems panākumu līmenis - tikai 13% ERC pieteikumu tika apstiprināti. Situācija varētu uzlaboties programmā "Apvārsnis Eiropa", kuras budžets ir 95 miljardi eiro.

Tomēr pasaulē nav pētniecības programmas, kas līdzinātos "Apvārsnis 2020", un, cerams, ka "Apvārsnis Eiropa" pārņems pozitīvo pieredzi un dos vēl labākus rezultātus.

Viss raksts

Dalīties