The Innovation Platform - Inovāciju platformas (publikāciju platforma, kas ietver informatīvus rakstus no tehnoloģiju, zinātnes un politikas nozarēm) 4. izdevuma sadaļā “Materiāli” ir publicēts raksts par CAMART2 projektu un zinātnisko sadarbību starp LU CFI, KTH un RISE.

CAMART2 ir nodrošinājis Cietvielu fizikas institūtam - vienai no vadošajām pētniecības institūcijām Latvijā - iespēju kļūt par Baltijas valstu centru zinātniskajai izcilībai, veicinot tehnoloģiju pārnesi un inovācijas reģionā un ārpus tā. Institūta prioritārie pētniecības virzieni ietver materiālu zinātni, nanotehnoloģijas, plānas kārtiņas, fotoniku, kā arī mikro un nanoelektroniku.

Projekta ietvaros ir izveidotas ilgtermiņa attiecības ar Zviedrijas partneriem – Zviedrijas Karalisko tehnoloģiju institūtu (KTH) un Zviedrijas Pētniecības institūtiem (RISE). Būtisks elements savstarpējā reģionālajā partnerībā ir sadarbības un tehnoloģiju nodošanas platformas izveide lietišķās materiālu fizikas pētniecībai un inovācijai.

Pētījumi, kas saistīti ar gallija oksīdu (Ga2O3) ir minami kā piemērs veiksmīgai pētniecības sadarbībai starp KTH, RISE un CFI. Kopīgie pētījumi ir vērsti uz Ga2O3 īpašību uzlabošanu izmantošanai elektronikā, kas tiks iekļauta elektriskajos transportlīdzekļos un vēja elektrostacijās.

Papildus fundamentālajiem pētījumiem Latvijas un Zviedrijas sadarbības platforma virzās uz ierīču pielietojumu augstākā tehnoloģiskās gatavības līmenī un jaunu ierīču ieviešanu tirgū. RISE un LU CFI komanda rūpnieciskajai sadarbībai Materize ir aktīvi iesaistīta notiekošajā Ga2O3 projektā un plāno jauno atklājumu komercializāciju.

Vēl jāmin projekts attiecībā uz amfetamīna atklāšanu, izmantojot grafēna kvantu punktus (GQD).  CAMART2 projekta ietvaros CFI  zinātnieki un studenti ir pievienojušies RISE notiekošajām pētniecības un attīstības aktivitātēm šajā jomā. Tas ļaus sniegt noderīgus tehniskus risinājumus tiesu medicīnas laboratorijām un centriem, kā arī rūpnieciskajiem partneriem Zviedrijā, Latvijā un citās ES valstīs.  Tāpat LU CFI doktoranti un studenti ir iesaistīti oglekļa nanomateriālu sintēzē un to izmantošanā fotoniskajos sensoros.

 

Viss raksts pieejams: https://edition.pagesuite-professional.co.uk/html5/reader/production/default.aspx?pubname=&edid=9995eeb7-14f4-4649-9640-24589a5e97f1  95.-97. lpp

Dalīties