2020. gada 4. decembrī LU CFI vadīja vienu no trim praktiskas ievirzes semināriem “BETA”, kas paredzēti 10.-12. klašu skolēniem un notiek ESF projekta “Nacionāla un starptautiska mēroga pasākumu īstenošana izglītojamo talantu attīstībai” ietvaros, lai veicinātu vispārējās izglītības iestāžu skolēnu individuālo kompetenču attīstību. Šis seminārs bija iespēja uzrunāt vidusskolēnus, kurus aizrauj dabaszinātnes un parādīt interesentiem iespējas, ko paver fizikas apguve ne tikai bakalaura studiju programmā, bet arī ar CAMART2 projekta atbalstu CFI izveidotajā jaunajā maģistra studiju programmā fizikā, ko iespējams apgūt Latvijas Universitātē.

Divu stundu garumā interesenti varēja uzzināt par aktuālajiem pētniecības virzieniem Latvijā un pasaulē. LU CFI jaunizveidotās Elektronisku un fotonisko ierīču prototipēšanas laboratorijas vadītājs Dr.sc.ing. Gatis Mozoļevskis vadīja tiešsaistes lekciju par mikro un nano ierīču izgatavošanu,  bet vadošais pētnieks no tās pašas laboratorijas Dr.sc.ing. Roberts Rimša – par mikrofluīdiku - tās pamatprincipiem un pielietojumiem.  Trešo tiešsaistes lekciju vadīja Spektroskopijas laboratorijas vadītājs un direktora vietnieks mācību darbā Dr.phys. Anatolijs Šarakovskis, kurš ar video materiāla palīdzību iepazīstināja klātesošos ar LU CFI ikdienas dzīvi, parādot institūtu kā ideālu vietu, kur dedzīgiem un zinātkāriem pētniekiem nodarboties ar zinātni un inovācijām.

CFI rīkotajā seminārā piedalījās 36 skolēni no dažādām Latvijas skolām. Lielākā daļa semināra apmeklētāju šobrīd mācās 10. klasē. Dalību seminārā viņi motivēja ar vēlmi uzzināt, kas notiek Latvijas zinātnē, kādi jauni pētniecības virzieni tiek attīstīti. Tāpat diezgan daudzi dalībnieki savu nākotni izlēmuši saistīt ar fizikas nozari, tādēļ izmantoja iespēju virtuāli apmeklēt institūta laboratorijas un noskaidrot interesējošos jautājumus.

Anatolijs Šarakovskis pēc semināra komentēja: “Liels prieks, ka šādi pasākumi tiek organizēti un ka esošie apstākļi neietekmē bērnu interesi par eksaktajiem priekšmetiem, varbūt tieši otrādi - to vairo! Biju patīkami izbrīnīts par atsaucību un interesi saprast stāstīto, nekautrējoties uzdot precizējošus jautājumus lektoriem.”

https://www.visc.gov.lv/lv/jaunums/beta-praktiskas-ievirzes-seminari-4decembri-notiks-tiessaiste

Dalīties