Decembris sākās ar lieliskām ziņām – pēc sākotnējā Starptautiskās standartizācijas organizācijas (ISO) sertifikāta 9001:2015 saņemšanas 2019. gadā, šī gada 2. decembrī tika paplašināta sertifikāta darbības sfēra institūtā. Starptautiski atzītā sertifikāta iegūšana ir apliecinājums, ka  LU CFI  ir uz kvalitāti un attīstību vērsta organizācija. 

Dažādu nanomēroga un citu aktuālu pētījumu veikšanai ir nepieciešami noteikti apstākļi un laboratorijas vide, tāpēc LU CFI tika izbūvētas speciālas laboratorijas - tīrtelpas. Lai šīs laboratorijas būtu ar specifiski noteikto tīrības pakāpi, tām nepārtraukti ir jāveic kvalitātes kontrole - jāseko putekļu daudzuma izmaiņām, spiedienam, CO2 līmenim un daudziem citiem parametriem, tāpēc pasākumi ISO sertifikāta iegūšanai tika sākti tieši ar tīrtelpām.

Nozīmīga kvalitātes sistēmas priekšrocība ir tā, ka visas konkrētajā procesā iesaistītās puses jebkurā momentā zina darba mērķi, atbildīgos par izpildi, iekārtām un sadarbības partnerus, kas ir ļoti svarīgi izpildot līgumdarbus, veicot iepirkumus un uzturot tīrtelpas. Sistēma garantē, ka svarīgas lietas nav aizmirstas un dod skaidrību, ko darīt katrā situācijā. 2019. gadā saņemtais pirmais ISO 9001:2015 sertifikāts iezīmēja mērķtiecīga darba rezultātu, sakārtojot lietotāju procesus, nosakot pienākumus un atbildības, kā arī identificējot svarīgākos riskus.

Institūta telpu pilnveides process tika turpināts, lai sertifikāta darbības sfērā varētu iekļaut arī LU CFI Brīvpieejas laboratoriju (Open Access Laboratory) - virtuālu LU CFI vidi, kurā ir apvienoti visi institūta piedāvātie pakalpojumi un kurai ir pieeja visiem ieinteresētajiem uzņēmumiem, pētnieciskās sadarbības partneriem un jebkuram citam ārējam klientam. Šobrīd iegūtais sertifikāts iekļauj Brīvpieejas laboratorijas apkalpošanas servisu, rīcību ar iekārtām, produktu un pakalpojumu izstrādi un attīstību, iepirkumu vadību, tīrtelpas infrastruktūras pakalpojumu nodrošināšanu pētniecībai, mācību procesam un inovāciju attīstībai.

ISO 9001 standartu saime nodrošina vienotu sistēmu konsekventiem rezultātiem, uzlabojumiem un tālākai attīstībai. Kvalitātes vadības sistēmas pieņemšana ir stratēģisks lēmums organizācijai, kas var palīdzēt uzlabot tās vispārējo darbību un nodrošināt stabilu pamatu ilgtspējīgas attīstības iniciatīvām.

Gan publiskajos, gan privātajos projektu un pieteikumu uzsaukumos bieži iekļauti kritēriji, kas saistīti ar kvalitātes, drošības un vides sertifikāciju. Šādos uzsaukumos uzvarētāju var izšķirt tieši ISO 9001 sertifikāta esamība.

 

ISO (Starptautiskā standartizācijas organizācija) ir pasaules mēroga valstu standartizācijas institūciju federācija. Starptautisko standartu sagatavošanas darbu parasti veic ISO tehniskās komitejas. Katrai dalīborganizācijai, kas saistīta ar jomu, par kuru ir izveidota tehniskā komiteja, ir tiesības būt pārstāvētai šajā komitejā. Darbā piedalās arī starptautiskas valdības un nevalstiskās organizācijas.

Dalīties