Gan zinātnei, gan mākslai kopīga ir degsme atklāt un izzināt apkārtējo pasauli, paplašināt robežas un tiekties pēc pilnības. 

LU CFI novembrī tika atklāta stikla mākslinieces Ilzes Rimicānes un viņas vecāko audzēkņu no bērnu un jauniešu centra “Daugmale” veidota vitrāža, kas simboliski ataino institūta darbības mērogu. Lai gan institūts sadarbojas ar vairāk nekā 100 dažādām organizācijām no 45 valstīm, visvairāk sadarbības partneru institūtam ir ar Zviedriju, Lietuvu, Igauniju, Vāciju, Čehiju, Franciju, Itāliju un Poliju, tāpēc par vitrāžas pamatelementiem izraudzīti šo valstu nacionālie putni un lielākās upes. Vērojot vitrāžu dažādos apgaismojumos, saskatāms Francijas nacionālais putns gailis, Itālijas – zvirbulis, Igaunijas – bezdelīga, Latvijas – cielava, Zviedrijas – strazds, Polijas – jūras ērglis. Interesanti, ka Vācijā, Čehijā un Lietuvā nacionālais putns ir stārķis. Vitrāža nav noslēgta rāmī, tādējādi simbolizējot nepārtrauktu izaugsmi sadarbību veidošanā vietējā un starptautiskā mērogā.

Šī ir jau otrā Ilzes Rimicānes vitrāža Cietvielu fizikas institūtā. Pirmā bija mākslinieces diplomdarbs beidzot Latvijas Mākslas akadēmijas stikla dizaina nodaļu. Simboliski gan institūtam, gan māksliniecei tas ir bijis sava ceļa sākums.

Pateicamies Ilze Rimicānei par sadarbību un iedvesmojošo mākslas darbu! 

Dalīties