Ilgi gaidītā 13. starptautiskā konference “Funkcionālie Materiāli un Nanotehnoloģijas” (FM&NT) iezīmēja pagrieziena punktu pasākuma organizēšanā, jo šoreiz konference pilnībā notika tiešsaistē. Šogad konferencē piedalījās 17 valstu zinātnieki. Ar lielāko dalībnieku skaitu bija Latvija, sekoja Lietuva, Ukraina, Krievija un Igaunija. Kopumā tika nolasīti 53 mutiskie un demonstrēti 113 stenda referāti. Latvija konferencē piedalījās ar lielu mūsu institūta zinātnieku pārstāvniecību.

FM&NT-2020 organizēšana daudzējādā ziņā bija izaicinājums, taču, kā norāda vadošais pētnieks, LU CFI direktora vietnieks zinātniskajā darbā Dr.habil.phys. Andris Šternbergs, organizatoru komanda bija paveikusi lielisku darbu, un šī konference bija viena no labākajām tiešsaistes konferencēm, ko viņš līdz šim apmeklējis.

Konferenci ar plenāro runu “Lāzera 3D druka mezomērogā no atjaunojamām organiskām vielām līdz kristāliskām neorganiskām vielām” atklāja Dr. Mangirdas Malinauskas no Viļņas universitātes Lāzeru pētījumu centra. Dr. Malinauskas iezīmēja jauno 3D drukāšanas metožu iespējas, kuru pētījumiem viņš veltījis daudzus gadus un kuras ir daudzu citēto publikāciju pamatā. Katru dienu pēc plenārās runas konference sadalījās divās daļās - sarkanajā un zaļajā telpā. Dalībnieki varēja viegli pārslēgties no vienas telpas uz otru. Stenda referātiem bija atvēlētas vairāk nekā 40 telpas, kas bija ļoti veiksmīgs risinājums prezentāciju demonstrēšanai.

A. Šternbergu pozitīvi pārsteidza uzaicinātie runātāji, īpaši prof. Sigitas Tamulevičius no Kauņas Tehniskās universitātes un viņa uzstāšanās “Uz 2D nanodaļiņām bāzētas nanostruktūras - tehnoloģija un pielietojumi”. Profesors Tamulevičius konferences vajadzībām jau iepriekš ierakstītajā runā uzsvēra infrastruktūras nozīmi universitātes attīstības progresā. Dalībnieki varēja novērtēt izcilu prezentācijas valodu, laiku limitu ievērošanu un runas skaidrību.

Konferences laikā ar mutiskajiem referātiem uzstājās projekta CAMART2 sadarbības partneri no Zviedrijas pētniecības institūciju konsorcija RISE un Karaliskā Tehnoloģiju Institūta KTH, demonstrējot sadarbību Latvijas – Zviedrijas sadarbības platformas ietvaros.

Pēc A. Šternberga domām, konferences pēdējās dienas plenārsēdes runa, kuru teica prof. Matiass Hammars no KTH “Nanostrukturētu pusvadītāju optoelektronika”, bija piemērs tam, kā, izmantojot tehnoloģijas un materiālus un veicot fundamentālus pētījumus, var attīstīties pielietojams un komercializējams risinājums, kas vēlāk pārtop ierīcē. To pašu varētu teikt par profesora Andersa Hallena no KTH mutisko prezentāciju “Silīcija karbīda materiālu izstrāde pusvadītāju lieljaudas ierīcēm”.

Profesore Čina Vanga (Qin Wang) no Zviedrijas Pētniecības institūta (RISE) uzstājās ar mutisko referātu “Grafēnu saturošas nanostruktūras un nanodaļiņas pielietojumiem sensoros”. Uzstāšanās laikā konferences dalībnieki tika iepazīstināti ar pārskatu par ar grafēnu saistīto pētniecību RISE. Profesore izcēla divus sensoru pielietojumu piemērus: viens no tiem ir izmaksu ziņā efektīvai nozieguma vietas analīzei, lai noteiktu narkotisko vielu/sprāgstvielu klātbūtni un bioloģisko pēdu vecumu (šie pētījumi notiek sadarbībā ar tiesu medicīnas ekspertiem; otrs – uz grafēna bāzētas plazmoniskas struktūras CO2 un/vai alkohola noteikšanai IR režīmos. Ir labi zināms, ka nanostruktūru noteikšana lielos apgabalos ir sarežģīta, taču darbs ritējis labā tempā un šajos pētījumos pienesumu devusi sadarbība ar LU CFI CAMART2 projekta ietvaros.

Nākamā starptautiskā konference “Funkcionālie Materiāli un Nanotehnoloģijas” notiks Rīgā, 2022. gada pavasarī.

 

http://www.fmnt.ff.vu.lt/

Dalīties