RīgaTV24 studijā 5. decembrī LZA goda doktors un raidījuma "Dr. Apinis" vadītājs Pēteris Apinis aicināja uz sarunu akadēmiķus Dr.habil.chem. Ivaru Kalviņu, Dr.habil.phys. Andri Šternbergu un Dr.med. Andreju Ērgli, kuri kopš 1. decembra uz četriem gadiem stājušies Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) vadošo amatpersonu amatos, lai runātu par to, kādi turpmāk būs akadēmijas uzdevumi un darbības virzieni, sarunā tika skarti arī aktuālie jautājumi zinātnē, tostarp par Latvijas zinātnieku ieguldījumu cīņā ar Covid-19, mūsdienu zinātnes filozofiju, zinātnes un varas attiecībām un latviešu valodu kā zinātnes valodas attīstības nepieciešamību.

LZA prezidents Ivars Kalviņš, raksturojot ieceres, kā plānots virzīt Latvijas Zinātņu akadēmijas darbību, īpaši uzsvēra pievēršanos inovācijai, kā arī pilnvērtīgai un efektīvai zinātnieku potenciāla izmantošanai sadarbības intensificēšanā ar uzņēmējiem.

Mūsu institūta direktora vietnieks zinātnes jomā LZA viceprezidents Dr. habil. phys. Andris Šternbergs, skaidroja, ka fizika kā viena no dabaszinātnēm mūsdienās attīstās sadarbībā ar ķīmiju, medicīnu un citām zinātņu nozarēm. A. Šternbergs atklāja, ka šai nozaru sadarbībā slēpjas Latvijas veiksmes stāsts, tai skaitā augstvērtīgu nacionāla un starptautiska līmeņa projektu izstrādē.

LZA viceprezidents kardiologs Andrejs Ērglis, komentējot iepriekš teikto, atzina, ka Covid-19 pandēmija ir strauji pavirzījusi uz priekšu zinātnes attīstību visā pasaulē, un medicīnas zinātne šobrīd strādā īpaši radoši. Runājot par Zinātņu akadēmiju, Andrejs Ērglis uzsvēra, ka akadēmijai lielā mērā jānosaka tautas intelektuālā attīstība.

 

Pilns raidījuma ieraksts:

https://xtv.lv/rigatv24/video/8blGbj3BGn3-05_12_2020_dr_apinis_1_dala

https://xtv.lv/rigatv24/video/W3AGXbmYNJ5-05_12_2020_dr_apinis_2_dala

Dalīties