Pēteris Lesničenoks. © Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas un inovāciju departaments

25. septembra pēcpusdienā LU telpās jau otro gadu pēc kārtas norisinājās atklājumu un inovāciju pasākums “LU Jauno tehnoloģiju un inovāciju diena”, kur vienuviet satikās gan mundrākie pētnieku prāti, gan inovatīvāko ideju autori. Ievērojami liels pētnieku skaits piedalījās “Zināšanu agorā”, kas bija viena no nozīmīgākajām pasākuma daļām.

“Zināšanu agora” bija iespēja pētniekiem 6 minūšu laikā iepazīstināt un ieinteresēt plašāku sabiedrības loku ar nesen veiktu vai jau sāktu inovatīvu pētījumu tehnoloģiju, dažādu procesu un dzīves kvalitātes uzlabošanas jomā.

Mūsu institūta pētnieku komanda strādā pie elektriskā ģeneratora, kas ūdens viļņu enerģiju ievāktu un pārvērstu elektroenerģijā. Par pētījumu vairāk LU Jauno tehnoloģiju un inovāciju dienā uz Zināšanu agoras skatuves stāstīja mūsu institūta pētnieks Pēteris Lesničenoks.

Pētnieku komanda pēdējā gada laikā šādu ģeneratoru jeb WILEG (Inovatīvs viļņu enerģijas pārveidotājs, lineārais elektriskais ģenerators – peldošām elektrostacijām) pārvērtuši par realitāti un atraduši tam pielietojumu. Tas spēj savākt mazus ūdens vilnīšus zem 1 metra un pārvērst to elektroenerģijā. Tā pēc būtības sanāk maza, peldoša elektrostacija.Ppētnieki šobrīd ierīcei izveidojuši prototipu, kas jau notestēta Liepājas Universitātes 17 centimetru viļņu baseinā, kas nozīmē, ka ierīci spēj darbināt arī ļoti mazi vilnīši.

Vairāk informācijas: https://www.lu.lv/par-mums/lu-mediji/zinas/zina/t/62146/

Dalīties