Katru gadu 10. novembrī atzīmē Pasaules zinātnes dienu mieram un attīstībai, lai uzsvērtu zinātnes nozīmi un iesaistītu plašāku sabiedrību dialogā par un ap jaunumiem zinātnē, kā arī lai uzsvērtu zinātnes nozīmi mūsu ikdienas dzīvē.

Ciešāk sasaistot zinātni un sabiedrību, Pasaules zinātnes dienas mērķis ir nodrošināt iedzīvotāju informētību par zinātnes attīstību, zinātnieku lomu tajā, kā arī paplašināt izpratni par ievērojamo, trauslo planētu, kuru saucam par mājām, un veicināt sabiedrības ilgtspējību.

Pasaules zinātnes dienas mieram un attīstībai mērķis ir stiprināt sabiedrības izpratni par zinātnes lomu miermīlīgā un ilgtspējīgā sabiedrībā; veicināt valstu un starptautisko solidaritāti kopīgai zinātnei; atjaunot valstu un starptautisko apņemšanos izmantot zinātni sabiedrības labā; pievērst uzmanību problēmām, ar kurām saskaras zinātne, tādējādi palielinot atbalstu zinātniskajiem centieniem.

2020. gadā, kad globālā COVID-19 pandēmija vēl vairāk parādīja zinātnes kritisko lomu globālo problēmu risināšanā, Pasaules Zinātnes dienas uzmanības centrā ir Zinātne sabiedrībai un sadarbībā ar to.

Šo dienu atzīmēs arī Latvijā ar vairākiem pasākumiem, piemēram, 10. novembrī plkst. 17.00 Latvijas Universitātes (LU) zinātnes pasākumā “Zinātnes kafejnīca”, kurā vairākas talantīgas Latvijas zinātnieces, tostarp mūsu institūta vadošā pētniece Dr.phys. Līga Grīnberga diskutēs par tēmu "Sieviete zinātnē - uzdrīkstēties sasniegt". Pasākums norisināsies attālināti un būs vērojams tiešsaistē. Vairāk par pasākumu https://www.cfi.lu.lv/lv/par-mums/zinas/zina/t/61968/

Savukārt UNESCO Latvijas Nacionālā komisija, Latvijas Zinātnes padome un Zinātne Latvijai organizē tiešsaistes diskusiju jauniešiem “Kā jauniešiem iesaistīties zinātnē?” Vairāk par pasākumu: https://www.facebook.com/events/396819064685178/

Latvijā Pasaules zinātnes diena mieram un attīstībai tiks atzīmēta visu novembri, aicinot ikvienu noklausīties video-lekcijas par šobrīd aktuāliem un UNESCO institūcijās apspriestiem zinātnes izaicinājumiem bioētikas, lielo datu izmantošanas un biosfēras ilgtspējas jomās, piedaloties Latvijas Universitātes un Vidzemes Augstskolas ekspertiem. Video tiks publicēti ik nedēļu, sākot no 10. novembra – Pasaules zinātnes dienas mieram un attīstībai –, UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas Youtube vietnē: https://www.youtube.com/user/unescovideo

Kembrižas universitātes latviešu apvienība organizē tiešsaistes diskusiju 10. novembrī plkst. 19.00 par zinātnisko sadarbību starp Latvijas un Apvienotās karalistes pētniekiem.

SkeptiCafe organizē trīs interaktīvu lekciju sēriju ar dažādiem praktiskiem uzdevumiem 9., 10., un 12. novembrī 19.00.-20:30 “Ar kritisko domāšanu pret dezinformāciju”.

Latvijas Jauno zinātnieku apvienība 12. novembrī organizē sarunu “Tiešsaistē ar zinātnieku”, šoreiz uz sarunu aicinot Vidzemes augstkolas rektoru Gati Krūmiņu.

Seko līdzi notikumiem caur hashtag#WorldScienceDay #PasaulesZinātnesDiena #PassionDrivesProgres

 

Plašāka informācija par šiem un vēl citiem pasākumiem

Vairāk informācijas

Dalīties