Kopš 2017.gada sākuma LU CFI darbojas kā koordinators Horizon 2020 programmas projektā CAMART² - viedo materiālu pētījumu un tehnoloģiju pārneses ekselences centrs (the Excellence Centre of Advanced Material Research and Technology Transfer).

CAMART² mērķis ir definēts saskaņā ar Latvijas Viedās specializācijas stratēģiju (RIS3) jomā “Viedās materiālu, tehnoloģiju un inženiertehniskās sistēmas”, un tas ir - valsts tautsaimniecības transformācija ar mērķi palielināt ekonomikas zināšanietilpību, investējot pētniecībā, inovācijās un to sekmēšanas pasākumos.

Jautājums par pētniecības un inovāciju (P&I) izcilības centru izveidi un attīstību joprojām ir aktuāls, jo Latvijas P&I sistēmas zinātniskā izcilība līdz šim ir nepietiekama straujai viedai  izaugsmei, un tas tiešā veidā ir saistīts ar zemajiem P&A&I ieguldījumiem, kas 2014.–2020.gada plānošanas periodā bija robežās no 0,44 – 0,69% no IKP ar zemu privāto investīciju daļu, svārstoties atkarībā no ES fondu ieguldījumiem un būtiski atpaliekot no 2020.gada nacionālā mērķa – 1,5% no IKP.

2014.-2020.gadu plānošanas periodā izveidotie CAMART2 un BBCE (koordinators RTU) minēti kā pozitīvais piemērs RIS3 pētniecības un inovācijas izcilības centru attīstībā ES fondu darbības programmas projektā 2021.– 2027. gadam, kuru plānots iesniegt apstiprināšanai Eiropas Komisijā 2021. gada sākumā.

Darbības programma ir izstrādāta, pamatojoties uz Nacionālajā attīstības plānā 2021.–2027.gadam identificētajām tautsaimniecības vajadzībām un noteiktajiem uzdevumiem un tajā apkopoti Eiropas Sociālā fonda + (ESF+), Kohēzijas fonda (KF), Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) un Taisnīgas pārkārtošanās fonda  stratēģiskie mērķi, aktivitāšu ietvaros atbalstāmās darbības, mērķa grupas, indikatīvais finansējuma apjoms un plānotie sasniedzamie rādītāji.

2021.–2027. gadā Eiropas Savienības (ES) investīcijām paredzēti pieci galvenie politiskie mērķi:

  1. “Viedāka Eiropa, veicinot inovatīvas un viedas ekonomiskās pārmaiņas”
  2. “Zaļāka Eiropa ar zemām oglekļa emisijām, veicinot tīru un taisnīgu enerģētikas pārkārtošanu”
  3. “Ciešāk savienota Eiropa, uzlabojot mobilitāti un reģionālo IKT savienotību”
  4. “Sociālāka Eiropa, īstenojot Eiropas sociālo tiesību pīlāru”
  5. “Iedzīvotājiem tuvāka Eiropa, atbalstot vietēji virzītas attīstības stratēģijas un ilgtspējīgu pilsētu attīstību visā ES.”.

Investīcijas pētniecībai un inovācijām tiek plānotas, piesaistot ERAF un ESF+ finansējumu P&I ieguldījumiem paredzēta sinerģija ar tādām nozīmīgām ES programmām kā “Apvārsnis Eiropa”, “Digitālā Eiropa”, Erasmus+ un InvestEU.

Darbības programma paredz ES fondu izmantošanas iespējas zinātnē un inovāciju komercializācijā 1.politiskā mērķa “Viedāka Eiropa, veicinot inovatīvas un viedas ekonomiskās pārmaiņas”, 1.1.prioritātes “Pētniecība un prasmes” ietvaros. Uz zinātniskajām institūcijām tieši attiecināms SAM 1.1.1. “Pētniecības un inovāciju kapacitātes stiprināšana un progresīvu tehnoloģiju ieviešana kopējā P&A sistēmā“.

Lai mērķus sasniegtu, investīcijas nacionālā un reģionālā mērogā tiks koncentrētas cilvēkkapitāla attīstībā, tostarp doktorantūras un pēcdoktorantūras pētniecībai, pētniecībā nodarbināto skaita palielināšanai, praktiskas ievirzes pētījumiem, kā arī sadarbības ar industriju stiprināšanai P&A&I jomā,  zinātniskās izcilības un komersantu starptautiskās konkurētspējas stiprināšanā.

SAM 1.1.1 galvenās atbalstāmās darbības ir:

  • Pētniecības un inovāciju cilvēkkapitāla kvantitatīvas un kvalitatīvas jaudas palielināšana publiskajā un privātajā sektorā, kas ietver investīcijas doktorantūras un pēcdoktorantūras pētniecībā, profesoru vietu izveidē, zinātnieku un doktorantu mobilitātes veicināšanā, kā arī investīcijas studentu inovācijās, uzņēmējspējā un radošo prasmju pilnveidē.
  • Pētniecības izcilības stimulēšana, kas ietver investīcijas Latvijas pilnvērtīgai dalībai programmā “Apvārsnis Eiropa”, P&I pārvaldības un analītiskajā kapacitātē, RIS3 pētniecības un inovācijas izcilības centru attīstībai un izveidei.
  • Pētījumi sabiedrības un ekonomikas transformācijai: investīcijas praktiskas ievirzes un sadarbības pētījumos.
  • Zinātniskās darbības digitalizācija un dalība Eiropas Atvērtajā zinātnes mākonī.

SAM 1.1.1 plānotais finansējums ir vairāk nekā 300 miljoni EUR, tai skaitā vairāk nekā 250 miljoni no ERAF fonda.

Pētniecisko darbību ir plānots stimulēt arī citu SAM ietvaros:

  • 1.1.2.SAM: “Prasmju attīstīšana viedās specializācijās,  industriālās pārejas un uzņēmējdarbības veicināšanai”;
  • 1.2.1. SAM: “Pētniecības un inovāciju kapacitātes stiprināšana un progresīvu tehnoloģiju ieviešana uzņēmumiem”
  • 1.2.3. SAM: “Veicināt izaugsmi, konkurētspēju un jaunu darba vietu radīšanu MVK, tai skaitā caur produktivitāti veicinošām investīcijām”

Īstenojot šīs aktivitātes, tiks veicināta komersantu un zinātniskā sektora sadarbība, kopīgu projektu īstenošana, kā arī inovatīvu uzņēmumu rašanās.

Tāpat pētniecisko darbību plānots atbalstīts arī Prioritātē 2.1. “Klimata pārmaiņu mazināšana un pielāgošanās klimata pārmaiņām”, kura paredz energoefektivitātes pasākumus un atjaunojamo energoresursu izmantošanas veicināšanu.

 

Izmantotie materiāli:

https://www.fm.gov.lv/lv/aktualitates/jaunumi/es_fondi/62728-noslegusies-es-fondu-darbibas-programmas-projekta-2021-2027-gadam-sabiedriska-apspriesana

https://www.esfondi.lv/jaunumi/-darbibas-programmas-2021.2027.gadam-publiska-apspriede-ir-noslegusies

Dalīties