No 6. - 8. decembrim norisinājās LU Cietvielu Fizikas institūta organizētais pirmais studentu hakatons.

Trīs dienu laikā studenti no dažādām Latvijas augstskolām strādāja pie astoņu ideju attīstīšanas un uzlabošanas.

Pasākuma laikā ar vērtīgiem padomiem un ierosinājumiem dalījās profesionāli eksperti, kas darbojas dažādās specializācijas jomās - Artis Bisers (TechChill Startup/Community Manager), Ļevs Lapkis (Latvijas Kosmosa industrijas asociācijas (LAIK) līdzdibinātājs un valdes priekšsēdētājs), Diāna Lapkis (sociālās uzņēmējdarbības akseleratora “Jaunās durvis” dibinātāja un direktore Latvijā), Juris Kļava (Latvijas 3d printeru ražošanas kompānijas līdzdibinātājs, 3d printēšanas tehnoloģiju eksperts), Andre Nitzschmann (Digital Health Cluster Latvia līdzdibinātājs), Sandis Kondrāts (SIA Exonicus dibinātājs), Ernests Štāls (TechChill startup konferences valdes priekšsēdētājs).

Hakatonu moderēja un dalībniekiem idejas attīstīt palīdzēja moderators – Ernests Štāls no TechChill.

Pasākuma laikā tika attīstītas šādas daudzsološas idejas:

  • Anti Gravity Wave – komanda risināja problēmu, ar ko saskāries ir gandrīz jebkurš- izlijusi kafijas krūse pie straujām kustībām. Veicot aprēķinus, komanda izveidoja modeli krūzes ieliktnim, kas sadala krūzi vairākos sektoros. Turpat institūtā ar 3D printeri tika izprintēts arī prototips un parādīts darbībā.
  • Infinite battery – komanda strādāja pie jauna risinājuma valkājamās elektronikas jomā- termoelektriskā ģeneratora, kuru spēj darbināt cilvēka ķermeņa siltums. Tā jauda ir pietiekama, lai darbinātu dažādus mikro-sensorus un komandas piedāvātais risinājums ļauj izvairīties no parastajām baterijām, kuru izlādēšanās var pārtraukt būtisku signālu uztveri.
  • Chatty gloves – komanda prezentēja risinājumu nedzirdīgo saziņai ar apkārtējiem. Risinājums ietver cimdu ar sensoriem, kas zīmju valodu pārvērš tekstā uz datora ekrāna. Hakatona laikā tika pilnveidots prototips un parādīts darbībā. Nākamie soļi ietver darbu pie runas tehnoloģijas, kas sniegtu iespēju zīmju valodu momentāni pārvērst datora sintezētā runā.
  • Eye-mat komanda piedāvāja risinājumu ātram un automatizētam redzes funkciju skrīningam. Šāds risinājums nodrošina ātri, efektīvi noteikt potenciālās redzes problēmas reģionos, kur nav pieejami optometrista pakalpojumi, kā arī prioritizēt pacientus atkarībā no to redzes traucējumu sarežģītības. Ir izveidots ierīces prototips un apzināts potenciālais tirgus šādiem pakalpojumiem, kuriem ir nozīmīga sociālā funkcija, kur redzes speciālistu pakalpojumi nav pieejami.
  • Smart Packaging – šī komanda hakatona laikā vairākas reizes nomainīja konceptu un finālā prezentēja gudro kosmētikas iepakojumu, kurā tiek iestrādāts speciāls materiāls- indikators, kas maina krāsu, kad produktam beidzas derīguma termiņš. Hakatonā tika izveidots koncets šādam iepakojumam un turpmākie soļi ietvertu koncepta eksperimentālo pārbaudi.
  • Hakatona sākuma tika prezentētas vēl divas idejas, taču tās nesasniedz finišu. Viena no tām bija ‘E-law platform’, kas piedāvāja attālinātu juridiskās palīdzības sniegšanu, bet otra bija ‘Blue whale algorithm’, kas piedāvāja inovatīvu risinājumu mobilo datu pārraidei.

Artis Bišers: Manuprāt ļoti izdevies pasākums. Studenti bija ļoti motivēti prezentēt savas idejas un varēja just, ka viņi pa šīm 3 dienām bija daudz ko iemācījušies. Manuprāt arī pasākums bija lielisks ieskats lauciņā, kas bieži vien netiek vērsts uz āru, bet drīzāk paturēts laboratorijās vai slēgtā lokā. Jo vairāk šādi pasākumi notiks, jo labāka būs sabiedrības izpratne par eksakto zinātņu darbību un pielietojumu.

Hakatonā visas komandas ieguva maksimāli daudz noderīgus ieteikumus no mentoriem un ideju attīstības līmenis pasākuma laikā auga.

Visas komandas tika arī pie balvām:

  • Katra finišējusī komanda saņēma 2 biļetes uz Startupday Hakatonu Tartu 29.-31.01.2020
  • TechChill piešķīra savu īpašo balvu - 2 biļetes uz “TechChill” jaunuzņēmumu festivālu 2020. gada pavasarī;

"Studentu Deep Science Hackathon" tiek atbalstīts ar ERAF līdzfinansēto projektu Nr. 1.1.1.3/18/A/007 "Latvijas Universitātes inovāciju granti studentiem"

Dalīties