Latvijas Zinātņu akadēmija ir nosaukusi desmit nozīmīgākos 2019. gada sasniegumus Latvijas zinātnē, kā arī piešķīrusi septiņus LZA Prezidenta Atzinības rakstus.

Kā viens no sasniegumiem teorētiskajā zinātnē ir nosaukts Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta un Jilin Universitātes Teorētiskās ķīmijas institūta (ĶTR) darbs par jaunu materiālu teorētiskiem aprēķiniem enerģijas iegūšanai un uzkrāšanai. Pētījuma autori Dr.phys. Roberts Eglītis, Dr.habil.phys. Juris Purāns, Dr.phys. Jānis Kleperis, Dr.phys. Anatolijs Popovs no LU CFI, kā arī Dr. Ran Jia no Jilin Universitātes Teorētiskās ķīmijas institūta.

 

Abi LU CFI Zinātniskās padomes konkursam izvirzītie darbi ir saņēmuši LZA prezidenta akadēmiķa Ojāra Spārīša atzinības rakstus.

Mūsu institūta zinātnieku komandas Dr. rer. nat. Jurija Mastrikova, Dr. phys. Dmitrija Zablocka, Dr. rer. nat. Guntara Zvejnieka, Dr. phys. Leonīda Ruseviča, Dr. habil. phys. Vladimira Kuzovkova, Dr. habil. phys. Jevgēņija Kotomina darbs “Pašorganizēšanās procesu teorētiskā modelēšana perspektīvos perovskītos zaļajai enerģētikai”.

Kā arī autoru kolektīva darbs, kas tapis sadarbojoties RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātei, LU CFI un Latvijas Organiskās sintēzes institūtam, radot jaunu pieeju fosforescējošu organisku materiālu izstrādei no šķīdumiem gatavotajās organiskajās gaismu izstarojošajās diodēs.

Autori: Dr.chem. Kaspars Traskovskis, Dr. habil. chem. Valdis Kokars, Mg. Ilze Māliņa, Mg. Armands Rudušs (RTU MLĶF), Dr.phys. Aivars Vembris, Mg. Natālija Tetervenoka, Mg. Igors Mihailovs, Dr.phys. Sergejs Beļakovs (OSI).

 

Visi nosauktie sasniegumi atrodami LZA mājaslapā.

Dalīties