Arī šogad (jau 12. gadu) ļoti siltā un saulainā sestdienā, 2019. gada 18. maijā Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta (LU CFI) teritorijā, Rīgā, Ķengaraga ielā 8 notika konkursa „Saules Kauss 2019” noslēguma pasākums – saules transportlīdzekļu sacensības skolēniem.

Šogad sacensībām bija reģistrējušās 40 komandas no dažādām skolām, kurām tika izsūtīti saules bateriju un motoriņu komplekti. Uz pasākumu ieradās 30 komandas, kopskaitā 53 skolnieki un gandrīz tikpat atbalstītāju no Alojas, Rēzeknes, Bebrenes, Naukšēnu, Nīcas, Jelgavas, Krāslavas, Jūrmalas Pumpuru, Vārkavas, Raunas un Rīgas skolām, kā arī Jūrmalas un Lielvārdes jaunatnes interešu centriem.

Pulksten 10:00 pasākumu atklāja LU CFI direktors akadēmiķis Mārtiņš Rutkis, uzrunu un iedvesmojošus vārdus izteica arī Rīgas Enerģētikas aģentūras direktors Timurs Safiuļins, pēc kā sekoja vadoši norādījumi par pasākuma norisi no galvenajiem organizatoriem un tiesnešiem – LU CFI pētniekiem Aināra Knoka un Pētera Lesničenoka.

Pirmās notika ātruma sacensības Tautas klasei 9 m garā distancē, kur 1.vietu ieguva Vārkavas vidusskolas komanda “KOBRA” ar rezultātu 6.18 sekundes, kas ir par 0.25 sekundēm labāks rezultāts kā Saules kauss 2018 šīs disciplīnas uzvarētājiem. Otrajā vietā Vārkavas vidusskolas komanda “Eksperimentētāji”, un trešajā vietā Raunas vidusskolas komanda “Jaunie ģēniji”. Nestandarta ātruma klasē uzvarēja RTU Inženierzinātņu vidusskolas komanda (IZV) “Saulainais vienradzis” ar rezultātu 5.18 sekundes, otrajā vietā palika IIC “Lielvārdi” komanda “Lielvārdi 1”, piekāpjoties pirmajai vietai par 0.1 sekundi, trešajā – Vārkavas vidusskolas komanda “LKD”.

Spēka trasē šogad piedalījās tikai nestandarta klases modeļi. Uzvaru izcīna RTU IZV komanda “Saulē ripojošie kartupeļi”. Otrajā vietā palika Jelgavas 5. vidusskolas komanda “5SK-A”, bet trešajā vietā – Raunas vidusskolas komanda “Jaunie ģēniji”.

Ūdens sacensībās saules laivām 8 m distancē Tautas klasē pirmo vietu izcīnīja Jelgavas 5.  vidusskolas komanda “5SK-A” ar laiku 17.68 sekundes, otrajā vietā atstājot savu skolas biedru komandu “5-SKL3” (17.99 s) un trešajā vietā – Jūrmalas BJIC komandu “Saules komanda” (26.16 s). Nestandarta klasē saules laivām pirmo vietu izcīnīja komanda “Saules vējš”, otrajā vietā atstājot komandu “Saules komanda” no Jūrmalas BJIC, trešajā vietā - IIC Lielvārdi komanda “Lielvārdi 1”.

Šogad īpaši aktīvi bija ekspertu klase lidmodeļu disciplīnā, sacensībās piedalījās 4 komandas. Pirmo vietu ieguva Rīgas valsts 1. ģimnāzijas komanda “Heroicis Deficient” ar cilvēka auguma lidmašīnu, otrajā vietā atstājot Vārkavas komandu “KOBRA” un trešajā vietā Raunas komandu “Jaunie ģēniji”.

Saules Kauss 2019 kopvērtējuma uzvarētāji tika noteikti, ņemot vērā vairākus kritērijus – mājas darbus (modeļu skices un video par modeļa gatavošanu), veikumu sacensībās, zināšanu pārbaudi, aizpildot izdalīto anketu ar jautājumiem par zaļās enerģijas tēmu, kā arī komandas dalības kopējos kritērijus – tērps, uzvedība, savstarpējā attieksme u.c. Pirmo vietu ieguva komanda “Saules spēks” (skolotāja Brigita Zēmele Raunas VSK). Otrā vieta tika piešķirta RTU IZV komandai “Palaid vienradzi pa dambi” (skolotāja Virgīnija Vītola); trešo vietu ieguva RTU IZV komanda “Saulē ripojošie kartupeļi” (skolotāja Virgīnija Vītola).

Lekcijas par Saules enerģijas izmantošanu lasīja Saules enerģijas asociācijas pārstāvis Aigars Kalniņš un SIA “Sidrabe” pārstāvis Andrejs Balabkins.

Vislielākā pateicība pasākuma atbalstītājiem – Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūtam, kā arī AS “Latvenergo”, Izglītības un zinātnes ministrijai, Rīgas Enerģētikas aģentūrai, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, SIA “Lielvārds”, A/S “Sidrabe”, SIA “Groglass”, SIA Baltic3D, biedrībai “Saules enerģijas asociācija”, SIA “L’Oreal Baltic”, kuras pārstāve pasniedza balvas visām meitenēm – dalībniecēm 12. Saules kausa sacensībās (šogad piecas), Latvijas Zinātņu akadēmijai, Ilustrētajai Zinātnei un Latvijas Republikas Ekonomikas ministrijai, kuras pārstāve vēroja sacensības klātienē un pasniedza balvas savai izraudzītai komandai “Heroicis deficient”.

Paldies dalībniekiem, kuri mācēja savus modeļus izkustināt gan zemes, gan ūdens un pat gaisa trasēs; paldies organizatoriem – LU Cietvielu fizikas institūta komandai ar topošajiem zinātniekiem, doktorantūras studentiem Pēteri Lesničenoku un Aināru Knoku priekšgalā.

Un te ir saite uz dažām bildēm no pasākuma (Bildes: http://bit.ly/SaulesKauss2019_1), kā arī modelīši pirms sacensību starta signāla (Bildes: http://bit.ly/SaulesKauss2019_2).

Pasākuma atbalstītāji :

 

Dalīties