Trešdien, 16.maijā plkst. 14.30, Ķengaraga ielā 8, 2.stāva zālē A.Anspoks (LU doktorants) „Kas ir multiferroiķi?” un J.Timošenko (LU doktorants) „Cietvielu struktūras pētījumi, izmantojot apgriezto Monte Karlo metodi”

A.Anspoks (LU doktorants) „Kas ir multiferroiķi? ” Par ferroiķiem sauc tādus materiālus, kuriem piemīt kāds spontāns un ar ārējo lauku pārslēdzams kārtības parametrs, piemēram: polarizācija (segnetoelektriķi), magnetizācija (ferromegnētiķi). Multiferroiķi ir tādi materiāli, kuriem vienā fāzē un vienlaicīgi piemīt divi savstarpēji saistīti kārtības parametri. Mūsdienās ar to parasti saprot materiālus, kuriem piemīt gan spontānā polarizācija, gan spontānā magnetizācija. Ja polarizācija un magnetizācija ir savstarpēji saistītas, tad tas dod iespēju ar elektrisko lauku ieslēgt vai pārslēgt magnetizāciju un otrādi – ar magnētisko lauku ieslēgt vai pārslēgt polarizāciju. Šajā seminārā es iepazīstināšu ar:
  • multiferroiķu klasifikāciju,
  • kādēļ šie materiāli ir interesanti,
  • kādēļ multiferroiķi ir tik reti sastopami,
  • kā šādus materiālus izveidot.
  J.Timošenko (LU doktorants) „Cietvielu struktūras pētījumi, izmantojot apgriezto Monte Karlo metodi” Apgrieztā Monte Karlo metode (Reverse Monte Carlo, RMC) ir skaitliska metode, kas ļauj noteikt materiāla 3D struktūras modeli, minimizējot atšķirību starp teorētiski aprēķinātajām un eksperimentāli noteiktajām tā īpašībām, kas atkarīgas no materiāla struktūras. Mūsdienās tā visbiežāk tiek lietota nesakārtotu materiālu difrakcijas datu analīzei, taču tā var tikt izmantota arī kristālisku vielu rentgenstaru absorbcijas spektru (Extended X-ray Absorption Fine Structure, EXAFS) interpretācijai [1]. Referātā tiks aplūkoti RMC metodes pamatprincipi, un šīs metodes piedāvātās iespējas tiks ilustrētas, aplūkojot tās pielietojuma rēnija trioksīda Re L3 - malas EXAFS signāla [2] interpretācijai rezultātus. Neskatoties uz to, ka ReO3 struktūra ir relatīvi vienkārša, šīs struktūras un arī ReO3 režģa dinamikas pētījumi, izmantojot standarta EXAFS analīzes metodes, ir komplicēts uzdevums ievērojamas tā saukto daudzkārtējās izkliedes (multiple scattering, MS) efektu ietekmes dēļ. Referātā tiks demonstrēts, ka RMC metode ļauj veiksmīgi analizēt arī MS ieguldījumus, turklāt tieši šo efektu ievērošana ļauj iegūt informāciju ne tikai par starpatomu attālumiem, bet arī par starpsaišu leņķiem, atomu svārstību anizotropiju un pat par starpatomu saišu stiprumiem. Izmantotie avoti 1. J.Timoshenko, A. Kuzmin, J. Purans, Comp. Phys. Commun. 183, 1237 (2012). 2. J. Purans, G. Dalba, P. Fornasini, A. Kuzmin, S. De Panfilis, F. Rocca, AIP Conf. Proc. 882, 422 (2007).  

Dalīties