Saules koks vienlaikus ir saules elektrostacija un gaismas dizaina objekts, kurš dienas laikā uztver saules enerģiju ar tā lapās iebūvētām saules baterijām, bet naktī automātiski ieslēdz lapās esošās gaismas diodes un spīd, izgaismojot apkārtējo publisko telpu. Prototips izveidots Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūtā.

www.staroriga.lv/013/14-saules-koks-zelta-abele/ Koka formu veido metāla karkass un polimēra kompozītmateriālu pārklājums. Lapu veido 20 W Saules fotovoltaiskais panelis no silīcija monokristāla (52x29 cm2; saulē atvērtas ķēdes spriegums 21 V; īsslēguma strāva 1,22 A; efektivitāte 13 %); lenta ar 35 baltajām gaismas diodēm – 6 W, un 3 LED prožektori, katrs ar elektrisko jaudu 1 W, kā arī divi kustību sensori (katrā centrālajā zarā tikai). Saules saražotā elektrība tiek savākta divos 70 Ah svina-skābes akumulatoros. Vadības shēma dienas laikā (novembrī tās ir vidēji 6 stundas) atslēdz lapu apgaismojumu un mūziku, un ļauj Saules baterijām lādēt akumulatorus, bet tumšajā laikā ieslēdz vāju gaismu gar lapu malām, kas paliek intensīvāka, ja Saules kokam kāds tuvojas, un ieslēdz 3 prožektorus lapu apakšpusē un mūziku, ja pienāk pavisam klāt. Apstājoties kustībai vai aizejot prom, vadības shēma atslēdz spožo apgaismojumu. Dizainers : Mg.art Tālivaldis Muzikants Darba grupa: Dr.phys. Jānis Kleperis- projekta un darba grupas vadītājs; Inženieris Vladimirs Ņemcevs; Mg.biol. Artūrs Gruduls; Bc.phys. Artis Volkovs; Mg.ing. Pēteris Lesničenoks; Mg.phys., Ainārs Knoks; Dr.phys. Mārtiņš Vanags; LU CFI galvenais konstruktors Jānis Straumēns; LU CFI darbnīcas inženieris Vladimirs Ivanovs Nākotnes iecere ir izveidot Saules koku ar plānslāņu paš-pietiekamām lapām, kuras katra savākto Saules enerģiju uzkrāj un izmanto tikai pašas. Protams, būs arī iespēja lapas saslēgt kopējam darbam, piemēram, elektro-velosipēda, elektromobīļa uzlādei vai strāvas nodošanai kopējā tīklā. Tādas lapas sastāvēs no trim ļoti plānām kārtām ar nodalītām funkcijām:
  1. Enerģijas savākšana - Saules fotovoltaiskais panelis tieši lapas izmērā no amorfu pusvadītāju plānām kārtiņām un elektrodiem;
  2. Enerģijas uzkrāšana - plānslāņu litija (vai nātrija) jonu akumulators (alternatīva - plānslāņu superkondensators);
  3. Enerģijas izmantošana – gaismu izstarojoša polimēra - OLED plānslāņu sistēma.
Šāda plānslāņu lapa būs daudzkārt vieglāka par esošo prototipu, kas nākotnē samazinās Saules koka ražošanas izmaksas un paaugstinās energoefektivitāti. Turklāt būs vienkāršāka elektroinstalācijas shēma, jo visi trīs komponenti- fotovoltaiskais panelis, plānslāņu akumulators un spīdošais panelis atradīsies koka lapā. Kontakti : Dr.phys. Jānis Kleperis, Tālr. 226436513, e-pasts: kleperis@latnet.lv, Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūts, Ķengaraga iela 8, Rīga, LV-1063, Tālivaldis Muzikants : Tālr. 29109263, e-pasts: talis.muzikants@gmail.com Pateicamies par finansējumu: VPP „LATENERGI” un LZP sadarbības projektam Nr.666.

Dalīties