Jaunie doktoranti (no kreisās): Andrejs Česnokovs, Meldra Ķemere, Guna Krieķe un Jūlija Perveņecka. Foto no "Ilustrētās zinātnes" novembra numura

Līdz ar vairākiem citiem LU dabaszinātņu fakultātes projektiem, četri LU fizikas doktoranti, kuri savus doktora darbus izstrādā LU Cietvielu fizikas institūtā- Meldra Ķemere, Guna Krieķe, Jūlija Perveņecka un Andrejs Česnokovs- saņēmuši SIA „Mikrotīkls” ziedojumu praktiskas ievirzes zinātnisku pētījumu veikšanai, kuru administrē Latvijas Universitātes Fonds.

Pētījumi plānoti 3 gadu garumā un to mērķis ir atrast pēc iespējas efektīvākus materiālus, kuriem būtu potenciāls praktiskiem pielietojumiem. Meldra Ķemere (Magnētiskās rezonanses spektroskopijas laboratorija) veiks pētījumus ar mērķi iegūt oksifluorīdu stikla keramikas, kuras varētu noderēt baltās gaismas luminoforos, Guna Krieķe (Optiskās spektroskopijas laboratorija) pētīs efektīvus oksifluorīdu materiālus augšuppārveidotās luminiscences iegūšanai, kas varētu noderēt cietvielu lāzeros, Jūlija Perveņecka (Organisko materiālu laboratorija) pētīs jaunu organisku materiālu pastiprināto spontāno emisiju, lai noskaidrotu to perspektīvu organiskajos lāzeros, bet Andrejs Česnokovs (Cietvielu elektronisko struktūru datormodelēšanas laboratoriju) veiks cērija dioksīda struktūras modelēšanu, lai pētītu tā pielietojamību zaļajā enerģētikā. Par doktorantu pētījumiem vairāk lasāms un skatāms arī žurnāla „Ilustrētā zinātne” novembra numurā.

Dalīties