Pēc LU Cietvielu fizikas institūta dalības “Staro Rīga 2015” festivālā ar Ūdeņraža enerģētikas materiālu laboratorijas un dizainera Tālivalža Muzikanta kopdarbu “Saules koks”, festivāla organizators Biedrība “Staro 100” ieteica LU CFI Saules koku dalībai Bella Skyway 2016 festivālā Toruņas pilsētā (Polija).

Festivāls Toruņā notiek jau astoto gadu, šogad laikā no 23. līdz 28. augustam: www.bellaskyway.pl/en/about/ Saules koks pa vasaru tika uzposts, aprīkots ar enerģijas uzskaites displeju, un to uz Poliju ved LU CFI Ūdeņraža enerģētikas materiālu laboratorijas darbinieki BSc.phys. Artis Volkovs (LU CFI inženieris), Dr.phys. Mārtiņš Vanags, (LU CFI pētnieks) un Vladimirs Ņemcevs (LU CFI inženieris). Saules koks ir novietots pie Toruņas piparkūku muzeja uz vienu nedēļu un priecē pilsētniekus un viesus. Kas tad ir Bella Skyway festivāls? Tas ir Eiropas mēroga unikāls un realitāti mainošs notikums, kurš Toruņas gotiskajās pilsētas sienās ienes jaunu dzīvību. Festivāls notiek Toruņā kopš 2009.g., kad pilsēta pieteicās kļūt par 2016. gada Eiropas kultūras galvaspilsētu. Festivāla programma balstās uz trīs pīlāriem:
  • Zinātne –festivāla koncepcijas pamatā ir astronomija un zinātne. Veids kā SkyWay (tulkojumā Gaisa Ceļš) komunicē ar sabiedrību, ir tās iesaistīšana iedvesmojošos, neparastos notikumos, aicinot doties solīti tālāk nezināmajā;
  • Māksla – ir festivāla dzinējspēks. Audiovizuāla, elektrificēta, kustību izpausmēs tā ir inovatīva un neparasta; sadzīvo ar ar viduslaiku un arī moderno pilsētvidi visciešākām saitēm;
  • Sabiedrība – “kultūra ikvienam” ir festivāla moto , tas ir pasākums visām paaudzēm; lai sajustu mijiedarbi ar mākslu, ir tikai jāiziet no istabas ārā uz ielas.
Zinātne un māksla kombinācijā ar izteiktu sociālo dimensiju ir raksturīga SkyWay festivālam Toruņā un padara šo pilsētu uz vienu augusta nedēļu īpašu. Šogad LU Cietvielu fizikas institūta Saules koks piedalās šajā gaismas parādē un ir ne tikai unikāls savā latviskajā Zelta Ābeles izpausmē, bet ir arī vienīgais enerģētiski pašpietiekamais objekts, kuru pie dzīvības uztur Saule, tieši tāpat, kā ar visu dzīvo uz mūsu Zemes.

Dalīties