Trešdien, 2. aprīlī, plkst. 15:00, LU CFI, Ķengaraga ielā 8, 2.stāva zālē "Kvantu- un mikro- konusu veidošana ar lāzera starojumu" profesors Artūrs Medvids (RTU)

Pateicoties kvantu ierobežojuma efektam, šobrīd pusvadītāju fizikā visvairāk pētītie objekti ir nanostruktūras, piemēram, kvantu punkti, kvantu diegi un kvantu akas. Kvantu ierobežojuma efekta dēļ, ievērojami mainās pusvadītāju zonu struktūra, kas izraisa visu elektrofizikālo un optisko īpašību izmaiņu, tādu kā izstarošanas efektivitāti (ƞ), elektronu un caurumu kustīgumu () absorbcijas koeficientu (k), atstarošanas koeficientu (R) u.t.t. Tas rada iespēju mērķtiecīgi vadīt pusvadītāju īpašības un konstruēt iekārtas ar jauniem parametriem. Mūsu pētījumu mērķis ir izstrādāt kvantu- un mikro- konusu iegūšanas lāzertehnoloģiju uz Si un Ge kristālu virsmai un SiGe un CdZnTe cieta šķīduma virsmas un aprakstīt to veidošanās mehānismu.
Kvantu konusus var pielietot trešās paaudzes saules elementos, baltās gaismas diode, fotodetektors ar selektīvu vai "bolometera" tipa spektrālo jutību, elektronus emisijas avotos ar samazinātu elektrona izejas darbu. Mikro konusus var pielietot Si saules elementos, lai samazinātu gaismas atstarošanu. Šādu struktūru bieži sauc par „melno Si”.

Dalīties